Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ПЕНТАГОНЪТ ЩЕ ВЛОЖИ ОКОЛО 100 МЛН. ДОЛАРА ВЪВ ВОЕННИТЕ БАЗИ У НАС

Български фирми няма да участват като основни изпълнители на поръчки за изграждането и поддържането на инфраструктурата, оборудването и съоръженията в американските бази у нас. Това стана ясно по време на двудневната международна конференция, която се проведе през седмицата в столицата с една-единствена цел - да изясни какви възможности за търговия и бизнес партньорство предлагат българо-американските съвместни военни съоръжения. Във форума участваха държавният глава Георги Първанов, военният министър Веселин Близнаков, външният министър Ивайло Калфин, US-посланикът у нас Джон Байърли, военни експерти от българска и американска страна, а така също кметове и областни управители на региони в близост до американските бази. Близо 100 млн. долара ще вложи Пентагонът за модернизация на базите, като само за следващата година са заделени между 45 и 60 млн. долара. Около 40 млн. долара ще се похарчат за летищата в Безмер и Граф Игнатиево. За пътища са заделени 10 млн., а за поддръжка на обектите още 2.6 млн. долара.
Отговор на три основни въпроса очакваше нашият бизнес по време на конференцията.
Дали българските фирми ще могат да участват като основни изпълнители в капиталовото строителство на различни обекти в базите, като например новата писта на летище Безмер, прилежащите към нея хангари, битови помещения за персонала, ремонтни халета и т.н.?
Дали нашият Военнопромишлен комплекс ще бъде привлечен като доставчик на оръжие, оборудване и боеприпаси за US-контингента в трите обекта за съвместно ползване?
Дали логистичните доставки ще бъдат възложени преференциално на български фирми?
Държавният глава първи попари надеждите на бизнеса ни за тлъсти договори, като заяви, че не трябва да тръгват с голяма кошница от очаквания. Към този рефрен се присъедини и военният министър Веселин Близнаков. Според него десетки милиони долари ще бъдат вложени в летищата в Граф Игнатиево и Безмер, а така също в полигоните в Ново село и в Айтос, но не уточни колко са точно инвестициите, нито какъв дял се пада на българския бюджет. И той уклончиво обясни колко е сложна процедурата за участие в търгове на американската армия, пред която ще бъдат изправени българските предприемачи. Оказа се още, че и военнотехническата експертиза на обектите ще изготвят американски, а не български специалисти. За тази цел на полигона в Ново село в сряда вече са пристигнали четирима американски експерти. Те ще се запознаят на място с обстановката и ще преценят особеностите на инфраструктурата, необходимите дейности и ще изготвят доклад до Държавния департамент.
Както става ясно, военното ни ведомство ще бъде запознато постфактум с проектите за реконструкция и модернизация на базите, което ще намали до голяма степен възможността за бърза реакция от страна на нашия бизнес, когато бъдат обявени тръжни процедури. Най-вероятно американските конкурентни фирми ще бъдат наясно с изискванията на Белия дом доста по-рано от българските предприемачи. За да разсее всякакво съмнение, че бизнесът ни може да се класира за водещ изпълнител на голям проект, свързан с американските бази, военният министър подчерта, че българските фирми имат шансове най-вече като подизпълнители при изграждането на инфраструктурата и в доставки на различни стоки и консумативи, както и на услуги. Всичко това ще бъде доуточнявано на допълнителни срещи, включително и в различните региони между бизнеса и представители на военните от българска и американска страна.
За да разсее усещането на пренебрежение към българския бизнес от страна на американските партньори, по време на конференцията президентът Георги Първанов апелира за търсене на възможности да се засили българското присъствие в осъществяването на различни проекти, а не само в чисто логистична поддръжка на т.нар. българо-американски военни съоръжения. Посланието на държавния глава прозвуча чисто политически, без дори да споменава някакъв конкретен вариант за държавен протекционизъм спрямо българските фирми в предстоящото голямо раздаване на проекти, зад които стоят милиони долари.
Американският посланик у нас Джон Байърли потърси дипломатичен начин да разсее скептицизма на местните предприемачи. Според него споразумението за съвместното използване на военни съоръжения е стратегическа инвестиция в сигурността на страната ни, която ще даде повече възможности на българската армия да се усъвършенства и да подобри оперативната си съвместимост със силите на НАТО. Ползите за България ще бъдат под формата на работни места и на различни бизнес възможности, допълни посланикът. Но и той посочи, че българският бизнес може да покрие конкретни изисквания единствено при сключване на договори за доставка на стоки и услуги. Посланикът се ангажира процедурите да бъдат открити и прозрачни. Няма гаранции, че всички поръчки ще бъдат спечелени от български фирми, но трябва да бъдат използвани български фирми, ако продукцията им е конкурентоспособна и качествена, каза още Байърли. България е една от най-големите износителки на автоматично стрелково оръжие и боеприпаси в света, нейният Военнопромишлен комплекс успешно конкурира американски и израелски фирми в производството на радиолокационна и бронетанкова техника, разполагаме със строителни фирми, с огромен опит у нас и в чужбина, но този потенциал най-вероятно ще остане изолиран от милионите долари за сметка на традиционните US партньори, с които работи Пентагонът. Сред тях са Боинг, Локхийт Мартин и още 200 други компании, които традиционно печелят военните договори на Държавния департамент на САЩ.
Единствено началникът на Генералния щаб на Българската армия ген. Златан Стойков направи опит да защити бизнеса ни. Той напомни, че български фирми са се доказали при доставките на стоки за българския и американския контингент в Ирак. Друг е въпросът, че хиляди автомати Калашников бяха закупени от Пентагона за смешната единична цена от 65 долара и предоставени на новата иракска армия в момент, когато на международния пазар калашниците се продаваха между 150 и 200 долара. Редно е българските представители да напомнят на партньорите ни навсякъде по света, че примерно българско производство е единственото устройство за засичане на експлозиви от разстояние СНИФЕКС, което бе закупено за нуждите на Сикрет сървис, както и редица други военнотехнически постижения. В противен случай изобилието от благини, които трябва да се излеят у нас под формата на американски инвестиции, може да се окаже само поредната политическа близалка на управляващата коалиция, безплатно подсладила общественото мнение преди подписването на договора с Белия дом.
Очаква се търговете да бъдат обявени към края на тази година, а реалните строителни работи по модернизацията на базите и изграждането на новата инфраструктура да започнат в началото на 2007 година. Всеки кандидат, за да бъде допуснат до търг, трябва да притежава два сертификационни кода - TUN-номерът показва, че компанията е регистрирана в световната бизнес мрежа, а другият код се издава от военното ведомство под формата на натовски сертификат. Цялата процедура отнема два месеца.
В края на септември или най-късно в началото на октомври ще бъде готово допълнителното военнотехническо споразумение към сключения договор между България и САЩ. Предполага се, че в него ще бъдат изчистени всички спорни моменти по изграждането, поддържането, експлоатацията и снабдяването на американските бази у нас, а така също да бъде защитен интересът на българския бизнес при съвместното ползване на военните обекти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във