Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Пеканов защити предложението за 710 лв. минимална заплата

Вицепремиерът Атанас Пеканов оцени положително предложението на служебния кабинет за увеличаване на минималната заплата от 650 на 710 лева.

"Повишаването на минималната работна заплата не е лява политика. По много направления това е една приемлива мярка. На академично ниво виждаме по-скоро позитивни ефекти. Тя упражнява натиск върху всички заплати, така че доходите да се увеличават. Да, може да има негативни ефекти, но те са ограничени", коментира Пеканов.

Той оправда решението на служебното правителство да подготви проектобюджет за 2022 г., въпреки все по-големите шансове да се състави редовен кабинет в 47-ия парламент. Според Атанас Пеканов заради сложната политическа ситуация е трябвало служебния кабинет да изготви финансова рамка за следващата година. По думите му изтеглените през тази година заеми са в рамките на държавния бюджет, те не са били неочаквани и извънредни. А подобна политика се следва от всички държави по света, за да се стимулира икономиката заради пандемията

Пеканов коментира, че се надява да се състави редовно правителство. Но на въпрос дали е получил покана за участие в следващия кабинет не отговори еднозначно. "В момента партиите са в трудна ситуация, водят сложни преговори по между си и според мен не са стигнали до личности и имена. Ако ми предложат, ще мисля", заяви пред bTV служебният вицепремиер.

Все пак той напомни, че по време на преговорите за редовно правителство са обсъдени приоритетите и реформите, които са заложени в Плана за възстановяване и устойчивост.

"В сферата на здравеопазването се говореше за превенция. България от години получава препоръки от ЕС и ги игнорира. Радвам се, че по време на преговорите са споменати конкретни реформи“, посочи той и добави, че е необходим балансиран подход – да растат доходите и едновременно с това да се има предвид инфлацията.

"Трябва да бъдат компенсирани хората с най-ниски доходи и тези с деца“, допълни Пеканов.

През 2022 г. страната ни ще получи около 290 млн. лв. евросредства по програмата REACT-EU за възстановяване на бизнеса и гражданите след кризата, потвърди вицепремиерът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във