Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Пеканов: В Париж правим ключова стъпка към членство в ОИСР

На снимката: Атанас Пеканов и Клеман Бон (държавен секретар по европейските въпроси на Франция).

България участва за първи път присъствено в среща на министрите на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), която се провежда в Париж. Българската делегация във френската столица включва вицепремиера по управление на европейските средства Атанас Пеканов, министъра на външните работи Светлан Стоев и на финансите Валери Белчев.

"Страната ни за първи път ще участва присъствено в това важно заседание. Радвам се, че по този начин служебният ни кабинет прави ключова стъпка към започване на преговори за членство. Това е важен знак, че България може да бъде достойно представена на международната сцена, да участваме във вземането на решенията и в световните процеси", заяви Пеканов.

ОИСР е престижна международна организация, в която членуват най-развитите държави и не е случайно, че редица страни, дори и най-големите, чакат с години да бъдат приети, а някои дори не получават покана, обясни той.

"Членството ще ни помогне да заздравим и засилим икономическите ни партньорства, чрез обмяна на опит за най-добрите практики в сферата на икономическата и социална политика, където не винаги сме вземали най-добрите мерки в последните години. В програмата на срещата виждаме, че в световен мащаб парите и финансите вече са обвързани в контекста на зелените политики и е важно да участваме в дискусиите", коментира Пеканов.

Вицепремиерът подчерта, че членството ни в ОИСР ще даде възможност на България да предлага своите аргументи за икономическото развитие на света, както и да се учи от най-добрите. По думите му "така ние най-после ще можем достойно да защитаваме собствените си интереси, да работим мнението ни да бъде чуто и да имаме място на масата на големите, а не да наблюдаваме отстрани".

В рамките на посещението си в Париж Атанас Пеканов проведе работна среща с държавния секретар по европейските въпроси на Франция Клеман Бон. Двамата обсъдиха пътя на Европа в контекста на предстоящото френско председателство на Съвета на ЕС.

"Имаме нужда от общи инвестиционни политики, с които по-бързо и ефективно да преодоляваме икономически трудности, както и да даваме нови възможности на гражданите. Освен това трябва да гарантираме, че прилагането на зелените политики в Европейския съюз няма да ни направи по-малко конкурентоспособни спрямо други икономики", отбеляза Пеканов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във