Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Пеканов: Ще се справим и ще поискаме първото плащане по Плана

Не бяха приемани с добро темпо неща, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост, каза служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов пред NOVA.

Вместо 22 има приет само един закон. Следващият парламент ще трябва да започне с гласуването на тези текстове. Вече имах срещи с няколко министри, за да започнем работа по тях. Сред тях са Законът за обществените поръчки, законът за личния фалит и други, посочи Пеканов.

При сформирането на НС ще положа усилия да убедя депутатите, че трябва да приемат тези текстове спешно. България до момента не е получила пари по плана. Предстои да бъде направено първото плащане, уточни вицепремиерът.

“Това, което не се движеше с добро темпо от предишния кабинет, е, че не бяха приемани в парламента неща, които трябва да се случват по Плана за възстановяване. За второто плащане, което трябва да се случи в края на годината, има само един приет закон - за насърчаване на заетостта. Има три, които стигнаха в парламента, един мина на първо четене. Т.е. само един закон от общо 22, е минал на второ четене”, такава равносметка на кабинета “Петков” направи служебният вицепремиер. 

Той увери обаче, че 21 от 22 закона са във финална фаза. “Това е проект, който във версията на Плана, която изпратих през октомври миналата година, не беше вътре. Но ще се справим и с това и ще поискаме първото плащане”, поясни той. Първото плащане е в размер на 1,3 милиарда, които ще бъдат поискани до края на месеца. След това ЕК има срок от два месеца да направи разглеждане. А парите се очакват наесен, разясни стъпките Пеканов.

Продължаваме с всички действия по европейските програми, ще работя и по темата "ОИСР" и влизането в Еврозоната, за да може догодина да сме напълно подготвени.  България трябва възможно най-бързо да влезе в еврозоната, каза Пеканов и посочи, че това е един от неговите приоритети. България не трябва да остава в периферията на Европа, подчерта той.

Надявам се, че интерконекторът с Гърция не е под въпрос, правим всичко възможно нещата да се случат в срок, заяви Атанас Пеканов. Може би заради инвазията в Украйна не е морално да продължим търговски взаимоотношения с Русия, но много страни продължават тези отношения, посочи той.

Отстраняването на шефовете на НАП и Агенция “Митници”, и смяната на областните управители, са нормални. Всяко едно правителство предприема такива стъпки в началото на своето управление. “Действията, които бяха направени в първите дни са напълно нормални. Всеки един нов кабинет трябва да гарантира възможно най-ефективната работа на институциите. И винаги, когато става смяна на властта, се правят някои промени”, обясни Пеканов. 

Той обясни защо ресорът за евросредствата във финансовото министерство беше отделен от него. “Ние приемаме една структура, която съществува от дълги години и в други европейски страни. Темата с европейското финансиране е доста сложна. Тя влиза в ресорите на много министерства, затова е добре да има отделен вицепремиер, който да се занимава с тази тема”, обясни Пеканов. 

Той коментира и газовата диверсификация. Пеканов бе категоричен, че Русия не е най-сигурният партньор. “Има енергийна криза. Тя е в цяла Европа! Трябва да действаме възможно най-бързо, за да я решим”, призова Пеканов. 

Какво ще се случи ако няма достатъчно количества газ през зимата? Отговорът на вицепремиерът бе, че трябва да се подготвим “за най-лошото”. “Липсата на достатъчно количество газ ще доведе до икономически загуби. Икономистите спорим дали последиците ще са лоши, или катастрофални!”, заяви Атанас Пеканов.

Надявам се, че интерконекторът с Гърция не е под въпрос, правим всичко възможно нещата да се случат в срок, заяви Атанас Пеканов. Може би заради инвазията в Украйна не е морално да продължим търговски взаимоотношения с Русия, но много страни продължават тези отношения, посочи той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във