Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Пеканов: Планът за възстановяване никога не е бил връщан

"Планът за възстановяване никога не е бил връщан. Европейската комисия продължава да го анализира. Забележките, които от Брюксел правят по този план, не са нещо неочаквано, а са част от нормалния процес". Това заяви бившият служебен вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов. И допълни, че забавянето на плана може да е проблем от гледна точка на изпълнението му.

"Не е най-големият въпрос кога ще подпишем с ЕК, важното е да имаме оптимизиран, ефективен план и да сме защитили нашия национален интерес. Но действително проектите се бавят и това ще постави под риск изпълнението. Изпълнението на всички тези проекти трябва да се случи до 2026 година. Това е много малко време, затова и голяма част от проектите, които вече са утвърдени, които вече са одобрени от ЕК, трябва да започнат да се реализират. И министър Василев в едно интервю беше казал, според мен добра идея, да започнат да се финансират от националния бюджет, след което тези средства ще бъдат възстановени", каза Пеканов пред БНТ. По думите му новият кабинет води преговорите по добър начин.

"Официално внесеният план е този, който служебният кабинет внесе на 15 октомври в Европейската комисия и както очаквахме, получихме бележки. Остават спорни точки по които България има една позиция, а ЕК - друга. 22 страни вече имат одобрени планове, 4 - неодобрени, сред които е и България", уточни бившият служебен вицепремиер. И отбеляза, че няма кой знае какви критики от Европейската комисия, критиките са в сферата енергетиката и правосъдието.

Пеканов коментира и Бюджет 2022 с думите, че така заложената макрорамка на бюджета и дефицитът са приемливи. "България има нужда да инвестира повече в човешкия си потенциал, ако растежът, който е заложен, не се постигне, ако стигнем 6-7 процента дефицит, това е притеснително", счита той. Според него коалицията е доста сложна.

Запитан дали временно ще остане встрани от политиката бившият вицепремиер отговори: "В момента съм се съсредоточил върху парична и фискална политика, преподавам в университета, ще видим бъдещето какво ще покаже. Аз не се занимавам с партийно строителство, винаги съм готов да помагам на България по теми, по които съм добре подготвен. За модерните икономисти идеологията остава малко на заден план, търсят се правилните решения, по някои теми може да сме леви, по други - десни. Продължавам в моята си сфера."

Facebook logo
Бъдете с нас и във