Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Пеканов не е готов на компромис с ЕК за въглищните централи

Вицепремиерът Атанас Пеканов обяви, че служебното правителство не е готово на "всякакви компромиси" с Европейската комисия по Плана за възстановяване и устойчивост. Така Пеканов отговори на критиките по негов адрес, след като се разбра, че ЕК има забележки по стратегическия документ, който временният кабинет пое от ГЕРБ с идеята да го коригира и надгради. Директно вицепремиерът се обръща към икономическия експерт на "Има такъв народ" Мика Зайкова, която в сряда съобщи, че "Планът е с 43 забележки, а енергетиката е направена на кайма". 

"Истината е, че получихме обратна връзка от службите на Европейската комисия, но тя нито ни изненадва, нито е притеснителна. Ние отстояваме позицията и амбициите на България, заложени в момента в Плана. Особено в сферата на енергетиката, където в разрез с изказаните неверни твърдения от някои бивши и сегашни народни представители, Планът всъщност е оценен високо с огромното му подобряване в последните месеци. Все пак обаче остават червени линии, по които се водят преговори и от които ние не смятаме да отстъпим", посочва Пеканов.

Той каза, че от август до сега търси консенсус в парламента по двете големи искания на Европейската комисия - реформа на Българския енергиен холдинг и адресиране на липсата на отчетност на главния прокурор. По думите му вместо политически спекулации, всички усилия следва да бъдат насочени към разрешаването на тези спорни моменти.

"По отношение на изказвания или критики защо Планът не е директно одобрен от Европейската комисия искам да кажа, че водим преговори, за да успеем да достигнем до най-добрите решения от наша гледна точка, а не просто да усвоим тези средства набързо. От предаването на Плана на 15-и октомври са изминали 7 седмици. Румъния например преговаря с Европейската комисия около 5 месеца, за да достигне до задоволяващ и двете страни резултат. Критиците трябва да се замислят дали щяха да са по-доволни, ако служебният кабинет бе поел ангажименти за затваряне на въглищни мощности в размера очакван от ЕК; за по-ранна дата за пълно излизане от въглищата; за реформи, които биха затруднили държавния ТЕЦ да функционира след даден период и би застрашило да остави хиляди работници на улицата. Към момента, заедно с всички министерства, работим по изчистване и на технически забележки. Активната комуникация с Комисията включва и въпросните “43 точки”, за които се говори в публичното пространство, макар да е неясно откъде и на какво се позовават те. Броят на техническите корекции варира постоянно и затова посъветвах народните представители да не се фиксират върху него - голяма част от тях включват корекции в текста на Плана, в сроковете на изпълнение, в точната спецификация на някои проекти, а не касаят централни или политически трудни въпроси", обясни още вицепремиерът в служебния кабинет.

Относно критиките Пеканов дава пример с казуса с въглищните централи 

"Щеше ли да е правилно служебното правителство да разпише например - през 2023 г. затваряме въглищните централи в област Перник, 2025 г. в Кюстендил , 2027 г. в Стара Загора? Както и други искания, които според нас биха застрашили енергийната ни сигурност? Всички ние, от служебното правителство, искаме да дойдат парите по Плана, но това не означава, че сме склонни на всякакви компромиси. За вас това е „кайма“, за нас е твърда позиция в защита на националния интерес. Надявам се, сега, когато работата по Плана е на финалната права и отново имаме работещо Народно събрание, да се сформира реформаторско мнозинство по проблемните теми и да можем да поемем конкретни ангажименти пред ЕК, така че да започне изпълнението на проектите за над 12 млрд. лв.", коментира още Атанас Пеканов. 

https://www.facebook.com/a.pekanov/posts/224456799823483

Facebook logo
Бъдете с нас и във