Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Пеканов: Крайно време е да се разделим с климатичните си илюзии

В голямата си част Планът за възстановяване е финализиран. Проблематичните части са в сферите на енергетиката и върховенство на закона и правото. Те ще трябва да се решат в спешен порядък. Това заяви служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов. По думите му има разбиране от страна на Брюксел, че най-вероятно ще се наложи служебното правителство да внесе плана. Настоящият вариант на документа е четвърти.

"Крайно време е да се разделим с климатичните си илюзии – че всички тези неща ние сме ги подписвали, но няма да ги прилагаме. Част сме от всички тези процеси“, каза пред БНР вицепремиерът по повод вече разписани споразумения за климата, с които страната ни се е ангажирала. Той допълни, че "сега много рязко ни се казва от Брюксел", че до 2027 г. трябва да се извадят определени мощности. А големите инвеститори вече се интересуват дали там, където ще инвестират, е направена декарбонизация.

Пеканов подчерта, че тъй като в миналото при различни трансформации хората са се чувствали неподкрепени и излъгани, сега смятат, че това ще се случи отново. Според него темата за бедността и социалните неравенства в България е била неглижирана и сега Планът е спрян от един социален въпрос. "Не можем да си кривим душата – във ВЕИ има по-малко работни места, отколкото в момента във въглищната индустрия. Затова трябва да намерим алтернативи. Да намерим възможности индустрията да се развива в региона", отбеляза той.

Вицепремиерът изтъкна, че ако цените на емисиите продължат да нарастват, производството на мръсна енергия ще става все по-неефективно.

"Разбирам исканията за компенсации, но тези средства, за да се намерят, се минава през актуализация на бюджета“, посочи той по повод рекордно високите цени на тока.  И добави, че в някои страни дори няма компенсации за бизнеса в този случай, защото "това са пазарните процеси". Според зам.-премиера мерките на Министерския съвет за подпомагане в тази посока не са популистки и "за момента това са възможните мерки". Той не изключва при влошаване на ситуацията заради огромните колебания на цените, през зимата да се стигне до директна безвъзмездна помощ.

Реформите не получават гласност в обществото, обобщи Пеканов, според когото няма политическа чуваемост по тази тема. Вицепремиерът изрази надежда да има редовен и стабилен кабинет с поне 4-годишна визия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във