Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Пеканов: Българинът няма да обеднее след приемането на еврото

"Не смятам, че България ще обеднее след приемането на еврото. Ползите ще са много повече – ще се повиши доверието в страната ни, ще се подобри кредитният рейтинг, ще отпаднат транзакционните разходи, ще се засилят банковият надзор и финансовата стабилност. Рисковете могат да бъдат адресирани с информационна кампания." Това заяви пред bTV служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов. Служебният кабинет работи по техническата подготовка за присъединяване към еврозоната. Когато редовен кабинет вземе такова решение – страната трябва да е готова, уточни той.

"България трябва да продължи с евроинтеграцията. Европейските механизми могат да служат като гарант за стабилност. За служебния кабинет европейската интеграция е приоритет. Редовният кабинет прие плана за приемането на еврото. Той включва написването на закон, който да бъде приет от Народното събрание. Ние ще изготвим защитата на потребителите, комуникационната кампания“, каза още Пеканов.

Еврото в Хърватия ще бъде въведено от 1 януари през 2023 година. Според вицепремиера там няма закръгляване на цените нагоре след одобрението за новата валута. В последните месеци там не се наблюдава покачване на цените, различно спрямо останалите държави от ЕС на фона на инфлацията. Има защитни механизми за покачването на цените – в Хърватия се сравняват цените по курса преди и след влизането в еврозоната, следят с грамажите на стоките, подчерта Атанас Пеканов.

През есента се очаква първото плащане по Плана за възстановяване и устойчивост, съобщи служебният заместник министър-председател.

Facebook logo
Бъдете с нас и във