Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ПЕЧЕ СЕ ОБОРУДВАНЕТО НА ВТОРИЯ GSM

В гръцката столица Атина вървят преговорите между ръководството на местния мобилен оператор Космоте, дъщерна фирма на Националната телекомуникационна компания ОТЕ, и представители на най-големите производители на телекомуникационна техника - Нокиа, Моторола, Ериксон и Сименс. Крайният резултат от тях ще е подписването на договор за доставката на оборудването за втория GSM-оператор в България, чиято мрежа ще се изгради и експлоатира от Космо Бългерия Мобайл (CBM). Според информация на журналисти, работещи в южната ни съседка, много е вероятно договорът да бъде сключен с американския гигант Моторола. Разговорите обаче са в сравнително начален стадий и до края им не е изключен и обрат в полза на най-големия конкурент на задокеанската компания - финландската фирма Нокиа. Смята се за сигурно, че първоначалните намерения на гърците да обявят доставчика на оборудването до началото на март ще претърпят промени. Финландците са партньори на ОТЕ в доставката на оборудването за мрежите й в Гърция и Албания. От техния офис в София обявиха неотдавна, че са в състояние да спазят крайния срок за покриването на първите 20% от територията на България - 19 юли тази година. Американците пък спечелиха надпреварата за мобилните мрежи, които гръцкият телеком изгради в Румъния и Македония.
Директорът на ОТЕ Никос Манасис обяви още при посещението си в България на 1 февруари, че телекомът няма да провежда търг за доставка на оборудване за GSM-мрежата у нас и че с тази задача е натоварен гръцкият мобилен оператор Космоте. Ние решихме да проведем процедура за доставка на необходимата ни техника чрез преговори - изтъкна тогава Манасис. - След като изслушаме всички кандидати, ще решим чия оферта да приемем. Решението ни е такова, защото работим по създаването на специфичен продукт, което изисква да изберем най-подходящото от всички предложения. Подчертавам, че всяка наша стъпка ще бъде съгласувана с изискванията на европейското законодателство, съгласно нашата регистрация по него.
Никос Манасис бе в София заедно с гръцката делегация, водена от министъра на транспорта Христос Верелис. На среща с Антони Славински гърците обсъждаха условията по продажбата на БТК.
В началото на седмицата ОТЕ обяви, че се е кооперирала с гръцкото представителство на най-голямата фирма в света за доставка на софтуер за ИНТЕРНЕТ-бизнеса Оракъл корпорейшън. Срещу 11.7 млн. евро ОТЕ ще получи през следващите три години нови технологични решения в областта на информационния софтуер за три направления на дейността си - планиране на производството, мениджмънт на взаимоотношенията с действителни и потенциални клиенти и мениджмънт за коопериране с партньори по доставките.

Facebook logo
Бъдете с нас и във