Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Пчеларите страдат от нарасналите цени за производство и натиска при изкупуването на продукцията

На Консултативния съвет по пчеларство производителите посочиха, че секторът изпитва сериозни затруднения заради нарасналите цени за производство и натиска при изкупуването на продукцията, като за тях е особено важно средствата да бъдат разплатени бързо. Министър Гечев отговори, че общинските и областните дирекции „Земеделие“ ще работят, за да приемат заявленията до 15 септември. След това се очаква данните да бъдат обработени бързо от Държавен фонд „Земеделие“. Агроминистърът подчерта, че пчеларството е важен сектор, като земеделските производители трябва да работят в посока единна пчеларска организация.

„Отчитаме увеличените разходи за производство на земеделските производители и в координация Държавен фонд „Земеделие“ ще оптимизираме приема на документи, обработката и изплащането на средствата“, отбеляза и заместник-министър Крум Неделков.

Заедно с това той каза, че очаква от тях производителите становища за интервенциите в сектор „Пчеларство“ и прилагането на Стратегическия план.

„Работим за изграждането на професионален и устойчив земеделски сектор, отваряне на пазари и засилено присъствие на българските продукти“, отбеляза министър Явор Гечев.

Предстои ускорен прием на заявления по Временната рамка за държавна помощ, като успоредно ще се приемат и заявленията за отстъпка от стойността на акциза върху газьола, съобщи агроминистърът.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във