Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Пчеларите получават 4,5 млн. лева

Фонд „Земеделие“ превежда по сметките 4 496 235 лева на 4 408 пчелари по държавна помощ de minimis. Подпомагане получават 601 101 пчелни семейства, като размерът на субсидията за едно възлиза на 7,48 лв.

Фондът успя да обработи документите на земеделските стопани само за четири работни дни след приключване на приема, който изтече на 18 октомври. С решение на управителния съвет за обезпечаване на финансирането бе разпределен бюджет от 4,5 млн. лева. 

Помощта се предоставя на земеделски стопани, които притежават най-малко 20 пчелни семейства. Те трябва да са реализирали качествен пчелен мед през 2018 и/или през 2019 г. Продукцията им следва да отговаря на изискванията, заложени както в Закона за пчеларството, така и в Наредбата за изискванията към пчелния мед, предназначен за човешка консумация.

Финансовото подпомагане, което пчеларите получават по линия на минималната държавна помощ, ще покрие част от годишния им разход за отглеждане на пчелно семейство. Подкрепата има за цел да компенсира направените от стопаните разходи за зазимяването на кошерите и за справяне с последствията от неблагоприятните климатични условия, довели до ниски добиви на пчелен мед.

Facebook logo
Бъдете с нас и във