Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Пчелари на протест заради масовото отравяне на пчели

Пчелари от цялата страна се включиха днес в протест в Плевен срещу незаконното пръскане, което доведе до загиването на повече от 5000 пчелни семейства в областта. Протестиращите изпратиха декларация с над 500 подписа за строг контрол от страна на държавата срещу нарушителите. За четвърта поредна година пчелари подават сигнали, наказани няма, тази година отравянето е в по-голяма степен, каза доц. Юлиян Станчев - председател на Областния пчеларски съюз.

Представител на земеделското министерство обяви, че спешно ще бъде свикан консултативен съвет към ведомството. "Наистина ситуацията е изключително неприятна. Искаме да помогнем за решаване на проблема. В резултат на това, което се случи тук в последните дни, по разпореждане на министъра на земеделието всъщност правим един спешен съвет по пчеларство, който ще се проведе на осми. На тази среща, за да може да има чуваемост и да има по голям резултат, сме поканили и представители на двете асоциации - на земеделските производители и на зърнопроизводители", обясни Силвия Василева, цитирана от БНР.

Срещу нарушителите се водят дела от няколко години, но отравяне има на същите места, а санкцията закъснява. Проблем с масовия мор сред пчелите имаше в Смолянско, в района на Бургас, Добрич и Сливен.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във