Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Пазарът на логистични имоти ще расте с нови проекти

Логистичния център на датската компания за стоки за дома JYSK е най-големият завършен проект за периода, който се намира в "Икономическа зона София - Божурище".

Пазарът на логистични имоти в София отбелязва за второ поредно тримесечие  ръст в строителството и висока  активност при наемането. Това показва докладът на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton за резултатите от първото полугодие. Общата площ на новозавършените проекти през периода между април и юни е 72 500 кв. метра.

Според анализаторите пазарът на индустриални имоти постепенно преодолява недостига на модерни площи. Обемът на новозавършените проекти е сравнително по-голям от този през същия период на миналата година, което е показателно за възстановяването в този сегмент. "Очакваме делът на свободните площи за отдаване под наем да остане близък до сегашните нива, тъй като завършените през периода проекти са предимно за собствено ползване и строителство по поръчка", коментира Жоро Ангелов, мениджър "Индустриални имоти и развитие на парцели" в Cushman & Wakefield Forton.

Числата са красноречиви. Към края на първото полугодие на тази година индустриалните имоти в строеж в района на София са се разпрострели върху 202 000 кв. м, от които над 40% са предназначени за отдаване под наем, сочат данните на консултантската агенция.

Интересът към строителство на логистични сгради за отдаване под наем се обуславя от повишената наемна активност и от нарасналите наемни цени. Усвоените площи през първите шест месеца на тази година са приблизително 45 300 кв. метра. Наемателите са  фокусирали търсенето си върху новите фази на индустриални и логистични паркове около София, както и към  сключване на предварителни договори за наем още в етап на строеж.

С въвеждането в експлоатация на няколко нови обекта, общият обем на складовите  площи на пазара през второто тримесечие достигна 1 159 600 кв. м, сочат данните на Cushman & Wakefield Forton. Например  първата фаза на Логистичния център на датската компания за стоки за дома JYSK е най-големият завършен проект за периода, който се намира в "Икономическа зона София - Божурище". Тя пък се очертава като една "гореща" дестинация за различен тип инвеститори заради своята близост до столицата, заради наличието на квалифицирани кадри, на изградената инфраструктура. Сред значимите новозавършени проекти през второто тримесечие са разширението на производствената база на немската Behr-Hella Thermocontrol, специализирана в разработката на автомобилни компоненти, както и куриерският център на "Спиди" в зоната в Божурище. В тази група са и новият център за данни на Equinix до "Летище София" и центърът за съхранение на документи и архиви на "Банка ДСК" в "Индустриален Парк София - Изток".

След няколко години на недостиг на качествени логистични имоти, ръстът в предлагането на такива обекти постепенно ще балансира пазара. Стабилните наемни нива и ниският дял на свободните площи засилиха инвеститорския интерес към София и очакванията са  в следващите две години, с увеличаването на конкуренцията, да се разнообрази и изборът, който имат  наемателите, сочат данните на консултантите.

Заедно с това първокласните логистични имоти в района на София запазват доходност от 8.5% към второто тримесечие. Наемните цени остават стабилни между 3.60 и 4.50 евро/кв. м за нови площи в зависимост от локацията.

Добрите новини за пазара на логистични имоти не свършват дотук. Положително влияние върху развитието му в София оказва и политиката на Министерството на икономиката, което през второто тримесечие на тази година връчи сертификати за инвестиции на четири фирми, които се развиват в този сегмент.

Проектът на "Зора логистик ММС" ООД предвижда изграждане на складова база и на офиси за складиране и обслужване на чужди стоки и товари, и ще бъде реализиран в управляваната от "Национална компания индустриални зона" ЕАД - "Индустриална зона Божурище". Размерът на инвестицията е над 17 млн. лв. и ще разкрие 33 нови работни места, отбелязват от фирмата.

Сертификат за инвестиция клас "А" за изграждане на складова база в "Индустриална зона Божурище" получи и "Аико" ЕООД. Фирмата ще изгради складови площи за предоставяне на услуги по складиране и съхранение на товари.Инвестицията ще включва закупуване на земя и строителство на сграда. Логистичният процес ще включва: доставка, контрол върху доставките, разтоварване и приемане на товари, вътрешно-складово транспортиране и превоз, складиране, съхранение на стоки и информационно обслужване на качеството. Размерът на инвестицията, като обща стойност на материални и нематериални активи, възлиза на близо 15 млн. лв. и ще създаде пет работни места.

"Екоком Груп" ООД - утвърден производител на висококачествени хранителни продукти, предвижда изграждане на собствено предприятие в "Индустриална зона Божурище", специализирано в производство на бактериални продукти. Фирмата е подготвила 4.5 млн. лв. за изпълнение на проекта си,  а като резултат от него се предвижда да бъдат открити 28 нови работни места.

Сертификат за подкрепа от държавата получи и проектът на "Хайнип Логистик" АД, свързан с изграждане на логистична и складова база. Компанията планира да построи логистичен център по вече одобрен  технологичен проект в село Гурмазово, община Божурище. Изграденото съоръжение ще има максимален годишен капацитет за над 48 000 хил. палета. Инвестицията е на обща стойност 4.5 млн. лв., като се очаква тя да даде работа на десет човека.

Интерес от различни компании има и в други сектори на икономиката. Само от началото на тази година до момента са издадени сертификати на 21 проекта на обща стойност близо 300 млн. лв., които пък се очаква да разкрият 2280 нови работни места. Те са предимно в секторите производство, аутомотив, ИТ, складиране и съхранение на товари и други, уточниха от Министерството на икономиката.

Facebook logo
Бъдете с нас и във