Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ПАЗАРЛЪКЪТ ЗА БЕЛЕНЕ ЗАПОЧВА

Преговорите с двамата кандидати за строежа на АЕЦ Белене ще започнат от следващата седмица, съобщиха от НЕК. Първите разговори с чешкия консорциум Алианс Шкода ще са на 25 април. Очаква се да бъдат разгледани всички технически въпроси, свързани с обема на доставките при различните варианти за изграждане на централата. Ще бъдат доуточнени и неизяснените детайли в подадената предварителна оферта. Седмица по-късно същата процедура ще бъде приложена и с другия кандидат - руската компания Атомстройекспорт. След това ще се дискутират договорните условия. Финансовите преговори са оставени за накрая, след като оценяващата комисия реши, че са изяснени всички условия по техническото задание и договорната част.
В четвъртък (20 април) кабинетът прие доклада на министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров, според когото проектът за АЕЦ Белене трябва да остане в системата на Националната електрическа компания. НЕК ще тегли заем от Евроатом за започването на строежа на Белене не само защото това ще е най-евтиният финансов ресурс, но и защото така проектът за втората българска атомна централа ще получи на практика институционалната подкрепа на Европейския съюз,обясни след заседанието на Министерския съвет Румен Овчаров. С изпълнителите, кандидат-инвеститорите и фирмите, които ще желаят да изкупуват ток от новите мощности, ще се разговаря на по-късен етап. Първо обаче ще се изчака позицията на ЕС за присъединяването на България, и тогава НЕК ще започне преговорите за заема от Евроатом, каза още Овчаров. Той изтъкна два основни аргумента за това. Единият е, че ако кандидатстваме за този кредит като страна членка, няма да има нужда от държавни гаранции и процедурата ще е по-бърза и по-лесна, отколкото за държава извън общността. Другият е възможността като член на Евросъюза да вземем много по-голяма сума от 300 млн. евро, за които сега има принципна договорка с Министерството на финансите за държавни гаранции. Ако присъединяването ни се отложи за 2008-а, страната ни ще трябва да предостави обезпечението по заема, смята още министърът на икономиката и енергетиката.
Според одобрения от Министерския съвет доклад за АЕЦ Белене при всички положения държавата ще запази 51 на сто от дела на бъдещата компания, собственик и оператор на ядрената централа, но няма да апортира в капитала й блокове V и VI блок на АЕЦ Козлодуй, каквато идея се лансираше досега. За останалите 49 на сто ще се привлекат частни инвеститори. Интерес към проекта досега са заявили немската компания E.ON, италианската Енел, чешката CEZ, белгийската Трактабел и испанската Ибердрола. Най-голям обаче е руският натиск. Освен РАО ОЕС интерес към Белене заяви още Газпром чрез банката си Газпромбанк, която е готова да участва с кредит и да поеме остатъка извън държавното участие. Руското правителство пък обеща държавни гаранции за заемите по проекта.
В какво ще се състои и как ще се гарантира 51-процентното участие на българската страна е съвсем друг въпрос, който кабинетът трябва не само широко да огласи, но и да подложи на публичен дебат, смятат експерти. За частния дял от 49%, според тях, ще се наложи да се вземе чисто политическо решение.
Междувременно руските медии широко коментираха амбициите на Москва да превърне България в регионален диспечерски център под свой контрол, за което в. БАНКЕРЪ писа в предишния си брой. Ако правителството в София разреши на Атомстройекспорт да дострои АЕЦ Белене, това ще създаде плацдарм за придвижването на РАО ОЕС в региона и ще позволи България да бъде превърната в разпределител на електроенергия за целите Балкани, отбеляза електронното издание Газета.Ру.

Facebook logo
Бъдете с нас и във