Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ПАЗАРЛЪЦИ ЗА ВОДАТА В СОФИЯ

Повечето от ВиК-дружествата в страната ще продават питейната вода по нови цени още от началото на есента. До 18 юли водните оператори трябва да представят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) бизнес планове и мотиви за промяната на цените. Комисията от своя страна ще се произнесе по всички предложения в срок от три месеца. Според председателя й Константин Шушулов цената на водата в София ще е обект на сериозна дискусия, като първо Столичният общински съвет ще трябва да одобри бизнес плана и предложението на Софийска вода за поскъпването. Комисията няма да позволи неправомерни харчове на ВиК-дружествата да се отразят на цената на водата, обеща Шушулов.
По-интересното е, че представителите на основния акционер в Софийска вода - английската компания Юнайтед Ютилитис, са изразили готовност да приемат някои от исканията на столичното кметство за промяна в концесионния договор. Единственото условие било регулаторната комисия да одобри техния инвестиционен план.
Ако общинарите се съгласят с искането на Софийска вода и внесат в регулатора предложеното от дружеството 69-процентно поскъпване, още в началото на есента цената на водата в столицата би трябвало да скочи на 1.44 лв. с ДДС за кубик. Срещу това от Софийска вода обещават през следващите три години да инвестират в рехабилитацията и модернизацията на мрежата около 140 млн. лева. Въпросът обаче е доколко тези обещания ще бъдат спазени, след като Софийска вода не е изпълнила почти нищо от ангажиментите, залегнали в концесионния договор? Не е сигурно и кои от новите условия, поставени от общинарите пред столичното водно дружество, ще бъдат изпълнени. Основното от тях е концесионният контракт да отговаря на изискванията на Закона за водите. Според експертите в бранша това условие е абсурдно, тъй като всеки договор у нас трябва да съответства на законите на страната. Инак той (в случая концесията на Софийска вода) е просто незаконен и би следвало съдът да го обяви за нищожен.
Сред другите условия са Юнайтед Ютилитис да се откажат от сигурната печалба от 20%, да бъдат гарантирани определени нива на услугите и общината да има право на контрол върху изпълнението на инвестиционната програма на Софийска вода. Преди време кметът Бойко Борисов настоя да бъдат контролирани и бъдещите разходи за чуждестранния мениджмънт от Юнайтед Ютилитис съгласно нов договор и при определен лимит. Причина за това искане станаха скандалните заплати и хонорари на английските началници и консултанти в дружеството, за които в. БАНКЕРЪ писа още през октомври 2005 година. Тогава съобщихме, че неговият шеф Кевин Старлинг взема по 68 000 лева месечно. Допълнително са разходите му за наеми, за разкошни вечери и дори парите за обучение на децата му.
В крайна сметка до 12 юли Юнайтед Ютилитис трябва да отговори на Столичната община дали приема условията за предоговаряне на концесионния договор. Според запознати по време на среща между представителите на двете страни в края на миналата седмица преговорите са зациклили. Ако контрактът не бъде променен, може да се стигне и до прекратяване на концесията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във