Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Пазарят сградата на Корпоративна търговска банка на площад „ Гарибалди“

В разгара на делота за фалираната Корпоративна търговска банка, синдиците й Ангел Донов и Кристи Маринова са хукнали да търсят наемател на сградата на столичната ул. „Граф Игнатиев“ № 10 (на площад „Джузепе Гарибалди“). Те са започнали  процедура за отдаване под наем на част от централния офис на бившата КТБ, съобщава пресслужбата им.

Това не е първата подобна процедура, чрез която синдиците  се опитват да харижат някому емблематичната сграда. В средата на август миналата година представители на  Централната избирателна комисия ходиха да я  огледат. Очевидно обаче работата се е разсъхнала, защото ЦИК продължава да "живее" в сградата на Народното събрание на пл. „Княз Александър І“ (бившият бастион на ЦК на БКП).

Сега се търси нов наемател - за сутерена, за първия и втория етаж на сградата на "Гарибалди". Задачата е доста сложна, тъй като помещенията на светлите етажи са предназначени и все още се използват за типично банкови дейности.

Сутеренът е под земята и в него са двата трезора - банковият и частният (т.е. касетите). Плюс няколко други помещения - спомагателни и санитарни, за които много трудно биха се намерили самостоятелни наематели.

Първият (партерен) етаж е разпределен така: салон за клиенти, салон за служители, касов възел с три работни места и преддверие, два офиса, помещение за деловодство, две приемни за обслужване на клиенти, преброително помещение, централно входно помещение от ул. „Иван Н. Денкоглу”, помещения за охрана, както и други спомагателни и санитарни помещения. Етажът разполага с вход от ул. „Граф Игнатиев”, както и с вход от ул. „Ангел Кънчев”.

На втория етаж има вестибюл, централно стълбище, две заседателни зали с тераси, осем кабинета, два офиса, стая за почивка, помещение за сървър, два санитарни възела и други спомагателни помещения.

Очевидно, обявяваните периодично търгове за разпродаване на активите на ликвидирания трезор не успяват да донесат необходимите средства  за изхранването както на синдиците на КТБ, така и на техните колеги, "призвани" да разпродадат имуществото на фалиралите след краха на банката търговски дружества. И със сигурност няма как да е другояче, след като последните обявления за търгове и разпродажби потвърждават неписаното правило, че имуществото на КТБ трябва да бъде харизано за смехотворни пари.

Така например, според едно от последните съобщения за „продажба чрез пряко договаряне на недвижими вещи" (офис техника), търсеният "приход" е... 40% от стойността на въпросните вещи според официалните оценители. Пазарлъкът стартира на 20 ноември и приключва на 9 декември. Евентуално...

Друг пример: на 19 ноември ще бъде пуснат за продажба банков офис в Харманли, с обща площ 270 кв.м. и пазарна оценка от 227 300 лева. "Щенията" на синдиците обаче са доста по-скромни и прякото договаряне с потенциалните купувачи започват от нищо и никаквите 56 825 лв. (25% от цената му). 

Същата работа е и с кредитните експозиции на различните дружества, някои от тях обезпечени с сериозно имущество: те ще се продават до края на месеца на цени от 10 до 30 на сто от първоначалната им оценка.

Едва ли вече за някого е тайна какъв е процентът на възвръщаемост на средствата към банката, след стотиците обявявани на търгове и доволно  „преоценени“  активи. Запознати с темата твърдят, че той  трудно  надхвърля 15-20 на сто от първоначалните им оценки.

Сега остава да разберем и кой, кога и срещу каква сума ще се нанесе в централата на банката, ако  въобще тази информация стане публична след приключване на процедурата!

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във