Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Павлова: Крайно време е да завършим магистрала "Струма"

Почти 2 млрд. лева бяха инвестирани в изграждането на важни пътни участъци и магистрали по ОП "Транспорт" 2007-2013 г.. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по време на отчета за напредъка на ОП "Транспорт" 2007-2013 г.

"Усилията ни бяха вложени в последните 5 години да изградим и визията за това как трябва да се развива пътната инфраструктура. Успяхме в този процес не само да реализираме важни пътни проекти за развитието на страната, но и да изградим визията си. Последните задръствания по празничните дни доказаха едно - може асфалтът да не се яде, но без него не може. Очевидно ни трябват много повече пътища и магистрали, за да може трафикът да има добра проводимост", заяви Павлова.

"С финансирането по тази програма изграждаме и довършваме 300 км нови магистрали, изграждаме нови обходи, рехабилитираме пътни участъци. Довършваме и западната дъга, обходите на Габрово и Монтана, вече завършилият обход на Враца. Новата оперативна програма обаче вече не дава толкова средства, там те ще са на половина - малко над 1 млрд. лева. С този 1 млрд. лева ще довършим АМ "Струма", уточни Павлова.

По думите й, за тази магистрала се говори вече 15 години и е време да се завърши.

"Следващите дни вече и първият проект по новата оперативна програма ще е факт, когато ще сключим договор за първите участъци от ЛОТ 3 на АМ "Струма". Бюджетът ще ни стигне основно за АМ "Струма". Ще доизградим и части от "Хемус" и тунелът под Шипка. Необходимите инвестиции, за да довършим стратегическата пътна инфраструктурата са поне 5 млрд. лева", поясни Павлова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във