Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Патриотите искат санкции до 100 000 лева за търговски вериги, които не предлагат български храни

В момента в пленарната зала на парламента текат разисквания по въвеждането на санкции за търговските вериги, които по време на извънредното положение не спазват актове на Министерския съвет за защита на производството на храни, в т.ч. и въведеното задължение да предлагат българска продукция на обособени площи. Става въпрос за имуществена санкция от 15 до 25 хил. лева при първо и от 30 до 50 хил. лева при повторно нарушение.

По време на дебатите парламентарната група на "Обединени патриоти" предложи още по-високи санкции - при първо нарушение от 30 до 50 хил. лв, а при повторно - от 60 до 100 хил. лв.

БСП предложи квоти за български храни в търговските вериги - поне 51 на сто от плодовете и зеленчуците да са български, както и 70% от млякото, млечните продукти и виното, 20 на сто - от месото, а 50 на сто - от пилешкото.

Лидерът на левицата Корнелия Нинова предложи в Закона за извънредното положение да се запише предложението на премиера Бойко Борисов - държавата да изкупи продукцията на българските производители, които не могат да я продадат заради затварянето на пазарите, и да я раздаде на социално слабите за Великден.

Предстои предложението за санкциите бъде гласувано довечера, след разискванията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във