Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Партньорствата помагат за оцеляване на бизнеса

Бизнес партньорствата и сливанията могат да помогнат за оцеляването и развитието на бизнеса, тъй като много малки дружества няма да могат да си позволят прехода, както и разходите за дигитализация, растящите цени на суровините и променените нагласи на потребителите.

 

В началото на този месец бившият вече министър на икономиката Лъчезар Борисов връчи сертификат за инвестиция клас "А", на "Шварц Ай Ти България“ ЕООД - глобална компания с предмет на дейност издаване на програмни продукти и информационни услуги.

Размерът на вложението възлиза на 570 000 лева като с парите ще бъде разширен обемът на предоставяните услуги и ще бъдат разработени нови продукти с висока добавена стойност, които ще се ползват от дружествата на германската група Ѕсhwаrz в Европа.

Технологичната компания "Швapц Aй Tи Бългapия“ oбeдини двeтe звeнa зa ІТ ycлyги - Каuflаnd ІТ Нub и Lіdl Dіgіtаl, ĸoитo paзpaбoтвaxa пpoдyĸти зa цялaтa гepмaнcĸa гpyпa. Kъм мoмeнтa тя осигурява paбoта на 320 дyши, ĸoитo oбcлyжвaт ІТ cиcтeмитe и paзpaбoтвaт coфтyepнитe пpoдyĸти зa двeтe гoлeми вepиги. С новия проект ще се създадат още 100 работни места в София.

Междувременно южнокорейска бизнес делегация е проучвала възможностите да инвестира в "Тракия икономическа зона“ край Пловдив. На среща с кмета Здравко Димитров гостите са подчертали, че проявяват силен интерес към развитието на проект у нас и единствено пандемията е осуетила досегашна тяхна визита в Града под тепетата.

Водач на делегацията е бил Сун Хо Банг - президент на филиала на "Филипс" във Великобритания, чиято основна дейност е производството на батерии.

"Инвестициите, които се правят в "Тракия икономическа зона", са благодарение на доброто сътрудничество на бизнеса с Община Пловдив и съответно с държавата. Нашата задача е да пазим взаимния интерес, защото само с коректност и работеща администрация ще задържим сегашните инвеститори и ще продължим да бъдем желан партньор за нови. Непосредствената близост на "Летище Пловдив" и изградения интермодален терминал също са предимство за фирмите, които искат да инвестират в региона“, е отбелязал кметът Димитров.

От своя страна българската транспортно-логистична фирма "Транспрес" и един от водещите доставчици на логистични услуги в Европа - германската Dасhѕеr Grоuр ЅЕ & Со. КG, които работят заедно още от 2008-а, разширяват партньорството си. За първи път те излизат съвместно на пазара на куриерски пратки за физически лица. Досега дейността им е била насочена изцяло към обслужването на бизнеса. Но промените, предизвикани от пандемията през последната една година и динамичното развитие на онлайн търговията са променили плановете им и те са решили да преориентират стратегията на партньорство си. 

От началото на тази година двете компании разработват проект за доставки от фирми в Европа за физически лица в България и от фирми у нас за физически лица в страни от Стария континент. Заради интереса към тази услуга от юни мениджърите на  "Транспрес" и Dасhѕеr я включват в съвместното си портфолио.  Очакванията са по този начин те да се намесят по-сериозно и в нишата на по-големите пратки, каквито са мебелите, спортното оборудване и техниката, коментират от българската фирма. 

"Транспрес" обслужва операциите на Dасhѕеr, както в България, така и в Македония, Албания и Косово. От тази година се разширява и географското покритие на предлаганите съвместно транспортни услуги. Клиентите у нас вече могат да разчитат на доставки и до нови дестинации като Беларус и Украйна. Заедно с това те имат и редовни доставки до прибалтийските държави и Скандинавия.


Сертифицирани са 14 проекта за близо 800 млн. лв.

Въпреки затрудненията на световната икономика, породени от пандемията, България отбеляза рекорден поток на преки чуждестранни  инвестиции, като само в кризисната 2020-та те са в размер на 4.2 млрд. лв., което е най-високата стойност за последните десет години. Само от началото на годината,  по Закона за насърчаване на инвестициите са сертифицирани 14 проекта в размер на 800 млн. лева. От началото на кризата - март 2020 г. - тези проекти са на стойност 1.8 млрд. лева.


Facebook logo
Бъдете с нас и във