Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Партиите ще работят по-ефективно без държавна субсидия, смята бизнесът

Ако държавната субсидия се премахне или стане 1 лев на глас, партиите ще оптимизират структурите си и ще станат по-ефективни. Това е позицията на 75 на сто от фирмите, участвали в анкетно проучване на Българската търговско-промишлена палата. Проучването е направено в периода 28 юни - 3 юли (преди влизане на законовите поправки за намаляване на субсидиите).

Повечето компании, членове на Българската търговско-промишлена палата, смятат, че намалената субсидия ще бъде компенсирана с пари от бизнеса - 74 на сто от анкетираните. Около 60 на сто от фирмите виждат като ефект при намаляване на субсидиите на 1 лв. изчезване на "малките" партии и оставане само на "големите" партийни структури. От друга страна, когато действащите партии не могат да ползват парите за това, че имат гласоподаватели, това ще даде шанс на други партии да влязат в предизборното състезание, особено що се отнася до равноправието с разполагане на финансови средства.

Намаляването или премахването на субсидията според анкетираните ще доведе до редица предимства: ограничаване на членството в партиите по семеен ред, намаляване на зависимостта от гласоподавателите, минимализиране на разходите за несвойствена дейност, по-стриктен вътрешнопартиен контрол.

45 на сто от фирмите подкрепят предложението те да финансират партиите, но при определени условия, а именно да има по-голяма прозрачност на предоставяните средства, както и на изразходването им, да се криминализира получаването на суми с неясни източници.  46 на сто от компаниите се притесняват, защото очакват да се оказва натиск от страна на партиите върху бизнеса и определени компании ще бъдат покровителствани. 67 на сто от анкетираните смятат, че когато партиите са финансирани от фирмите или НПО, то трябва да има фиксиран максимален размер. Таванът да е определена сума, но да не е свързана с размера на компанията или оборота. 72 на сто са против финансирането да е определен процент от оборота или приходите на компаниите, 62 на сто са против финансирането да се извършва на база на размер на компанията (микро, малко, средно или голямо предприятие). 63 на сто заявяват, че субсидията за партиите трябва да бъде 1 лев на глас, а 78 на сто подкрепят въвеждането на лимити за финансиране. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във