Банкеръ Daily

Преговорите за кабинет:

Партиите предлагат да се въведе таван за земеделските субсидии

Продължават преговорите между "Продължаваме Промяната", "Демократична България", "Има такъв народ" и "БСП за България" за съставяне на кабинет. Една от темите, които се обсъждат днес, е "Земеделие". Водещ на дискусията е съпредседателят на ПП Кирил Петков. Сред експертите, които ръководят останалите групи в дискусията по земеделие, са Стефан Бурджев от БСП, Пламен Абровски от "Има такъв народ", Албена Симеонова от "Демократична България".

Допирните точки на партиите в сектора се оказаха въвеждането на таван върху субсидиите, възстановяване на централното напояване, стимулиране на българското производство и търсенето на изгодни пазари за него, защита на малките производители и борба с нелоялната конкуренция. 

Албена Симеонова, председател на Българската асоциация "Биопродукти", подчерта, че работи заедно с останалите браншове по политиката за налагане на малките, средните и фамилните ферми. По думите ѝ изчезват зеленчукопроизводството, производството на плодове, оранжерийното производство. И трябва да се направи така, че те да бъдат спасени. Най-сериозният проблем според нея е използването и арендуването на земеделските земи, като над 80 на сто от директните плащания отиват в по-малко от 2 процента от ползвателите в България. "В България земеделието е изкривено и затова трябва да се обърне сериозно внимание за т. нар. налагане на тавани на плащанията", каза тя. "Зелената сделка" дава предимство на здравословните храни. В тази връзка Симеонова призова да се направи така, че българските храни, мед и вино да намерят място на българския пазар. Много важен е и износът и затова трябват специализирани програми - особено в сектор "Пчеларство", където да се намери екосистемно субсидиране за опрашването.

От ДБ изтъкнаха ролята на фермерските пазари, довели до развитието на малките и средни производители. Предложението е обединяване на логистичните сектори при тези пазари, както и урегулиране на пазара на домашни храни, съобразено с европейското законодателство.

Тома Белев подчерта в изложението си, че горите в България се управляват под икономически и политически натиск, като незаконната и полузаконната сеч заема до 2,5 млн. куб метра дървесина, което е една трета от общия добив. Има проблеми и с бракониерството. Десет процента от всичките ни гори са в земеделски територии, което означава, че те не могат да се управляват и да носят ползи. Белев предложи промяна на Закона за горите, която да залегне още през 2022 г. Сред предложенията на ДБ са пълна прозрачност при управление на горите, национална горска инвентаризация за установяване на ресурса, сертификация на държавните гори, както и да се приключи практиката на сделките за замяна и с престъпленията с диви животни.

От БСП искат да се смени моделът на управлението в земеделието. Според тях създаденият модел през последните 15 години е парцелирал всичко на феодален принцип, а не подчинено на общ стратегически план, който да разглежда земеделието като част от цялата система от сектори заедно с околната среда, с регионалното развитие, с демографското развитие, с образованието. Земеделието е било подчинено на основните функции - власт, финансов ресурс, контролиране, корпоративен вот, посочиха от БСП. От партията предлагат около 10 акцента на дискусията, по които според тях имат консенсус с останалите участници в дискусията.

На първо място да се стъпи на това, което имаме в отделните сектори, чрез пълната им инвентаризация. Момчил Неков подчерта, че България има много качествен мед, но консумацията е около 300-400 грама ежегодно при 600- 700 грама в ЕС, което означава, че ако убедим населението в ползите от продукта, няма да има нужда да изнасяме. Това, което произвеждаме, е около 1,5 кг на глава от населението, посочи Неков. Той повдигна въпросите за вноса на фалшив мед от Китай и припомни усилията си да защити българските продукти чрез националната кампания "Да защитим българския вкус". Трябва обаче самите производители да се обединят и сами да отстояват интересите си, посочи той.

В България кооперирането е трудно осъществимо и оттам трябва да се изхожда от политиките в сектор "Земеделие", смятат от БСП. Експертите на партията настояват за гаранционен фонд, който да не налага стопаните да ипотекират имуществото си при всеки заем. Освен това - изграждането на напоителни системи на територията на страната чрез бюджета с инвестиции в помпените станции. Организацията на производителите е друг важен фактор, с акцент върху малките производители, като изграждането на борси е един от способите за това. От левицата настояват още за контрол върху пестицидите.

От "Има такъв народ" предложиха да бъде създадена средна класа на земеделските производители, както и звено към земеделското министерство, което да търси външни пазари за българската продукция. Поискаха и таван за субсидиите и национална горска инвентаризация в следващите 2 години.

От ПП искат да се спре нелегалният внос на земеделска продукция. От партията считат за наложително да се повиши прозрачността за разходване на европейските средства, както и да няма субсидии за ферми с над 15 000 декара площ. Да се прекрати разхищението на вода и изграждане на магистрални тръбопроводи за поливно земеделие, също е сред предложенията на ПП. Настояването им е и за оптимизиране на земеделското министерство и за рекламна политика на държавно ниво. 

Дискусията може да гледате тук:
https://www.facebook.com/prodalzhavamepromyanata/videos/1098607534276366

Facebook logo
Бъдете с нас и във