Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Партиите получиха втората част от държавната субсидия

Министерството на финансите преведе втората част от държавната субсидия за 2019 г. на правоимащите политически партии, изпълнили установените изисквания, съобщиха от пресцентъра на ведомството. Държавната субсидия се предоставя ежегодно от централния бюджет на четири части, като Министерството на финансите публикува информацията в 7-дневен срок от предоставянето на съответната част от субсидията.

В изпълнение на разпоредбите на Закона за изменение на Закона за политическите партии, за политическите партии от 44-тото Народно събрание, които в срок до 18 юли 2019 г. включително, не са възстановили доброволно дължимите на централния бюджет средства се предоставя седемдесет на сто от полагаемата втора част на субсидията за 2019 г.

Министерството на финансите публикува информацията за сумите, които подлежат на доброволно възстановяване по централния бюджет от страна на политическите партии и коалиции, след като в началото на юли влезе в сила промененият Закон за политическите партии. Това стана, след като парламентът окончателно прие на второ четене намаляването на партийната субсидия от 11 лева на 1 лев за получен действителен глас. Промените бяха направени в Закона за държавния бюджет на България за 2019 г., но чрез преходните и заключителни  разпоредби беше променен и нормативният акт за политическите формации. Размерът на субсидията ще продължи да се определя всяка година в държавния бюджет.

От ведомството изчислиха, че ГЕРБ трябва да върнат 5,6 млн. лева, БСП – 4,3 млн. лева, а ДПС – 1,6 млн. лева. „Воля“ ще трябва да възстанови 656 хил. лева, „Национален фронт за спасение на България“ ще връща 541 хил. лева, а „Атака“ - 539 хил. лева. От ВМРО ще трябва да върнат на хазната 508 хил. лева. Извънпарламентарната формация "Възраждане" е единствената, която получи един процент от гласовете на избирателите, затова също получава държавна помощ, част от която трябва да върне.

До момента надвзетите суми възстановиха само от ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“. Останалите партии дължат над 5 млн. лева. Тук може да проследите възстановените средства.

Крайният срок за връщането на парите за всички партии е 31 декември 2020 г., след което дълговете ще се събират по общия ред, припомнят от министерството.

Facebook logo
Бъдете с нас и във