Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Партията на Цветанов недоволна от "Плана Дончев"

Партията на бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов - "Републиканци за България", разкритикува представения преди дни от правителството план за получаване на финансиране от Фонда за възстановяване на Европейския съюз, добил известност като "Плана Дончев" на името на вицепремиера Томислав Дончев. 

"Представеният от правителството план представлява един доста дълъг, но твърде общ списък с пожелания, които звучат по-скоро като част от рекламна кампания на голяма корпорация, а не като основополагащ стратегически документ, на който се разчита да обезпечи развитието на страната с инвестиции в критични области, имащи ограничаващ характер за бъдещото развитие на страната", се казва в позиция на новата партия на Цветанов. 

Според "Републиканци за България" във въпросния план отново се залага на намерения за инвестиции във физическа инфраструктура, а не в основния двигател на развитието - хората. 

"В така наречения „План“ има още много недоразумения и противоречия, плахо се намеква за реформи, но без същите да са определени. Документът е по-скоро илюстрация на липсата на цялостна концепция и дългосрочна визия на правителството за развитието на страната през следващите години", казват още хората на Цветанов.

Непосредствено след представянето на "Плана Дончев" той бе разкритикуван и от "Демократична България". Според съпредседателят на обединението Христо Иванов "вместо визия за инвестиции, получихме шопинг лист за усвояване“. Липсва нова философия за отпускане на грантове, проектът не е съобразен с предишни препоръки на Европейската комисия, подчерта Иванов.

България може да получи над 12 млрд. лева безвъзмездна помощ и до 9 милиарда лева заемен ресурс от Фонда за възстановяване на Европейския съюз. Краен срок за ползване на средствата е 2026 г. с изискване две трети от ресурса да е договорен в първите две години, тоест има къси срокове, обяви вицепремиерът Томислав Дончев, който в петък представи стратегията на страната ни за усвояване на средствата.

Министерствата работят повече от два месеца по над 100 проекта по тези основни програми, но дискусията тепърва започва. Според Томислав Дончев по този план ще работят поне две правителства.

Facebook logo
Бъдете с нас и във