Банкеръ Daily

Преговорите за кабинет:

Партии предлагат да се създаде гаранционен фонд в туризма

S 250 bd20d77f b5d5 4d54 9773 7a713dd89981

Продължават експертните преговори за постигане на коалиционно споразумение и съставянето на кабинет с мандат на ПП. От "Продължаваме промяната" преговарят с БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България".

Преговорите в направление "Туризъм" води съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков като от формацията участват още Любомир Попйорданов, Илин Димитров, Теодора Жилкова, Борис Борисов. Идеите на "Демократична България" са представени от Борислав Сандов, Гергана Кабаиванова, Виолета Донева и Михаил Михов. От БСП участват на Христо Проданов, Емил Хумчев, Вяра Емилова, Атанас Маджарски и Петя Цанкова, а от "Има такъв народ" са Ивайло Кожухаров, Мирослава Колева, Диан Желязков, Красимир Димитров и Златомира Карагеоргиева.

От "Демократична България" предложиха плажовете да не се дават на концесия

Според демократите трябва да се напише нова стратегия за туризма, като в нея се включи развитието на всички региони. Те са категорични в това, че България трябва да успее да връща чуждите туристи отново, но не чрез евтин алкохол, а чрез преживявания, обвързани с устойчивото развитие на сектора, което означава опазване на околната среда. Напълно погрешно е България да субсидира чартърни полети, тоест да си плаща, за да води туристи, обяви Виолета Донева. В програмата на обединението не се предвижда да има концесии на плажовете и разрешаване на временни постройки по плажовете, като не бе дадена алтернатива как да се поддържат плажовете. Освен това се предлага капацитетът на хотелите да отговаря на този на плажовете или ски зоните. Бе даден пример, че леглата в Банско надхвърлят два пъти капацитета на ски зоната, а тези в Слънчев бряг са няколко пъти над капацитета на плажовете. Не се казва какво да се прави със завареното положение.

"Демократична България" предлага още и спешни мерки заради пандемията, с които да се осигурят енергийни помощи заради поскъпването на тока и запазване на ДДС на 9% в сектора до края на пандемията. Сред предложенията е и да се наблегне над развитието на веломаршрути и на къмпинг туризма. 

Гаранционен фонд за кризисни ситуации

Представителите на "Демократична България" и "Има такъв народ" предложиха да се създаде гаранционен фонд, който да се задейства в кризисни ситуации като тази с пандемията, при която големи суми за предплатени ваканции и екскурзии останаха блокирани заради невъзможността на затворените туроператори и хотели да ги върнат на клиентите им. От ДБ смятат, че този фонд трябва да е по-скоро на принципа на този в автомобилния сектор, отколкото като държавна гаранция, но от "Има такъв народ" заявиха, че принципът трябва да се обсъди с бранша, като може да е чрез банкова гаранция или чрез процент от приходите на компаниите. 

"Има такъв народ" подкрепя да продължи помощта от 35 евро на турист, пристигнал в България с чартър, които се изплащат на туроператорите. От БСП предложиха дори помощта да продължи и догодина, като обаче отпадне ограничението, въведено с решение на предходното Народно събрание, помощта да е валидна само ако превозвачът е българска авиокомпания.

От БСП искат схемата 60/40 в туризма да се върне в предишния си вид

Социалистите предложиха и няколко краткосрочни мерки в туризма - енергийни помощи за бранша заради скъпия ток (подкрепено и от "Демократична България") и запазване на схемата 60/40, което подкрепят и всички останали. БСП обаче настоява схемата да се върне в първоначалния си вид, в който обхващаше всички компании, чиито оборот е спаднал с 20% средно спрямо съответния период на 2019 г. Сега прагът е вдигнат на 30-40% и схемата не работи, смятат експертите на БСП.

Подобно и на "Демократична България" и те предлагат ДДС да се запази на ниво от 9% за още една година. От партията настояват за облекчени кредитни линии за хотелиери и ресторантьори заради пандемията, както и безплатни бързи тестове за клиентите им, които нямат зелен сертификат. Според Емил Хумчев това е практика и в други европейски страни.

Да превърнем България в предпочитана дестинация

Това искат от "Продължаваме промяната". Те смятат, че страната ни трябва да започне да предлага високо качество на продукти и услуги. За да докаже, че това е възможно Кирил Петков сподели за свое послание, което като студент използвал при презентация на туризма в родината си: "Солеността на Черно море е с тази на сълзите и можете да гледате под водата без да ви люти." Това, с което обаче спечелили в конкуренция с други общо 60 дестинации, сред които Карибите, Рио де Жанейро и Патагония е това, че всичко - и планините, и морето, и културните забележителности могат да се видят за общо 10 дни. Петков е убеден в това, че е необходимо да се преосмисли подходът към представянето на сектора като даде пример с идеята да може при ползване на теснолинейката на гарите да може да се купят от сергии местни продукти.

Преговорите може да следите тук.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във