Банкеръ Daily

Българската газова асоциация:

Парното ще поскъпне с поне 20-30%

Парното ще поскъпне с минимум 20-30%. Това заяви заместник-председателят на Българската газова асоциация Кирил Темелков. Той уточни, че скокът зависи от много фактори. По думите му обаче има тенденция за понижаване на цените на синьото гориво в европейски мащаб. Очакванията са, ако поевтиняването е трайно, това да се отрази и във фактурите на потребителите. "Има още два месеца до януари и тогава ще видим какви ще бъдат цените, те зависят от много фактори. Не можем да очакваме да се задържи цената на електроенергията, защото ние сме над нивата, които трябва да бъдем", каза той пред bTV.

Темелков посочи, че в момента газовият бизнес има три зони на ценообразуване – регулираната цена (при която има тенденция за поевтиняване), свободният пазар (който през следващия месец ще работи на по-висока цена) и програмата за освобождаване на количества. "Трябва да се помисли за бизнеса, не само за компенсации, но и да има възможност за по-ниски цени, защото в момента програмата за освобождаване на количества не дава тази възможност", каза експертът. 

По повод аварията на газопровода край Ветрино, Темелков уточни, че се е наложило един участък да бъде изцяло подменен заради цялостно разкъсване. По думите му това е повлияло на цените на синьото гориво в страните, към които е прекъснато газоподаването, но абонатите не са оставени "на студено".

Facebook logo
Бъдете с нас и във