Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ПАРНОТО СЕ ГОТВИ ЗА ЧАСТНО БЪДЕЩЕ

До 28 октомври Столичната община и държавата трябва да се разберат за Топлофикация - София. Инак новият отоплителен сезон може и да не започне за столичните граждани. Седмица преди сакралната дата обаче, когато ще се проведе общото събрание на дружеството, двамата му собственици продължават да си разменят удари и не става ясно кой ще поеме контрола върху него.
Само преди десет дни изглеждаше, че парно-конфликтите между централната и местната власт в София ще бъдат изгладени. Столичната община се съгласи да отпусне 55 млн. лв. за покриване на газовите дългове на дружеството, ако държавата се оттегли от неговото управление. Естествено лидерът на ГЕРБ не пропусна да демонстрира загрижеността си за софиянци. Кабинетът в лицето на министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров прие предложението и дори поздрави кмета за готовността му да поеме политическа отговорност. Броени дни по-късно обаче правителството изпрати ултиматум до кметството с искане да поеме гаранциите върху всички инвестиционни кредити на парното в размер на около 120 млн. лева. Столичният кмет не пропусна да отвърне на удара и през седмицата обвини (с основание) кабинета в непознаване на закона:
Хем знаят, че ние по закон не можем, хем ни пишат, че можем, но не желаем. Това е чист политически пиар на гърба на 2 милиона души, възмути се Борисов. Според Закона за общинския дълг Столичната община може да става гарант по кредити, които не надвишават 5% от собствените й приходи, така че за тази година таванът е 25 милиона лева. Освен това прехвърлянето на държавната гаранция може да стане едва след съгласие на кредиторите (Световната банка и ЕБВР), а това би забавило прехвърлянето на акциите и изплащането на дълга към Булгаргаз.
Три седмици се опитваме да говорим с премиера за Топлофикация, а отсреща има само писма и тупкане на топката в очакване на студеното време. Аз досега съм писал едно писмо в живота си. До майка ми от казармата. А сега само писма до Станишев пиша, оплака се кметът и за пореден път поиска среща с премиера за спешно решаване на въпросите около Топлофикация - София.
На практика Столичната община, която притежава 58.2% от акциите на топлофикацията, и в момента държи контролния пакет в на дружеството. За кмета Борисов обаче проблемите не са толкова във формалния контрол върху него, а във факта, че правителството е застанало на входа и на изхода на дружеството. С високите цени на синьото гориво, определяни от правителството, и със законовите неуредици около начините на събиране на парите от сметките за парно кабинетът обрича Топлофикация - София на фалит, твърдят общинарите. Затова настояват, преди да налеят обещаните 55 млн. лв. в дружеството, да се покачи цената на парното съобразно поскъпването на газа, както и да се промени Законът за енергетиката с цел да се повиши събираемостта от сметките.
През седмицата шефът на регулатора Константин Шушулов отново обеща от 1 ноември парното да поскъпне с 10-12 на сто, но не пропусна да обясни, че ако дружеството се управлява нормално и изгради ко-генерационни мощности, цените могат да бъдат намалени около пет пъти. Доста безумните текстове за една сметка - един вход пък бяха отхвърлени категорично и от омбудсмана Гиньо Ганев, и от депутатите в енергийната комисия.
В Столичната община обаче сякаш не чуха призива на Шушулов, въпреки че някои от експертите там са добре запознати с възможностите за ефективна работа на топлофикацията. Припомняме, че още преди десетина години големи западни компании предлагаха да изградят нови около 1000 мегавата ко-генерационни мощности в Топлофикация - София, която в момента разполага само с 230 мегавата за производство на ток. Предложенията и готовите проекти обаче един след друг бяха отхвърлени, не бе прието и условието на Световната банка да бъдат назначени чуждестранни мениджъри в дружеството. Според запознати причината за бездействието е огромното източване на най-голямата топлофикация на Балканите, както и задкулисни мераци за нейната приватизация.
Именно те, изглежда, са причината и за сегашното ожесточено надцакване около Топлофикация - София. Някои подозират, че подобни подбуди има и намерението на Столичната община да прекрати договорните си отношения с Булгаргаз и да започне да купува гориво от други доставчици. В сряда (22 октомври) шефът на Столичния общински съвет Андрей Иванов публично съобщи, че вече са започнали предварителни разговори с Газпром и Газ дьо Франс за доставка на синьо гориво. Дори и съвсем малко да свалим от цената на газа, това ще е от голяма полза за Топлофикация, защото количествата, които купуваме, са огромни, обясни Андрей Иванов и допълни, че е възможно цената да бъде смъкната с до 5 процента. Според него преговорите с нов доставчик ще започнат реално, ако Столичната община поеме контрола върху парното на 28 октомври.
Някои експерти, работещи в газовия сектор, обаче коментираха пред представител на в. БАНКЕРЪ, че подобна смяна на доставчика на практика е скрита приватизация на дружеството, а единственият възможен купувач е руският Газпром. Обяснено бе, че газовият пазар у нас е либерализиран, но само на книга, тъй като единствената тръба за внос на синьо гориво до границата на страната ни е руската, на Газпром. Така че, който и да е формално продавачът, с който Столичната община ще сключи новия договор, той ще е или посредник на руския енергиен гигант, или негово подставено лице. Теоретично е възможно сравнително малки количества синьо гориво, колкото потребява столичното дружество (около 800 млн. куб. м годишно), да бъдат закупени от Украйна и Румъния. Но собствените добиви на природен газ и в двете страни са сравнително ограничени (около 10% от общата вътрешна консумация), така че за техен износ трудно може да се говори.
Освен това, ако въпреки изложените обстоятелства все пак се намери алтернативен на Газпром вносител, проблемите на Топлофикация - София няма да бъдат решени. Защото, независимо от законовите промени около събираемостта на сметките за парно, ефект едва ли ще има. Поскъпването на топлоенергията от 1 ноември и очакваните нови откази от парно пък допълнително ще изпразнят касите на дружеството и то отново няма да има пари да плаща за консумираното синьо гориво. А е абсурдно да смятаме, че руският газов гигант (или алтернативният доставчик) ще дава природен газ на вересия, както прави до момента Булгаргаз. Така още през този отоплителен сезон Топлофикация - София ще задлъжнее с огромни суми към Газпром (или подставения доставчик), което ще може да поиска фалита й само срещу натрупаните нови газови борчове.
От друга страна, топлофикационното дружество купува около 1/3 от цялото количество синьо гориво, доставяно от Булгаргаз, и евентуалното му оттегляне като клиент би свило драстично оборотите на държавното дружество. А това, комбинирано с тежкото финансово състояние на монополната компания, може да има фатални последици за газовия пазар в страната. По информация на редакцията описаните опасности са изложени в секретен доклад до премиера Станишев, който в крайна сметка ще реши каква ще е позицията на правителството на общото събрания на 28 октомври. Мрачните перспективи обаче едва ли ще направят кабинета отстъпчив и е по-вероятно до конкретно решение така и да не се стигне. Единственото, което засега изглежда сигурно, е поскъпването на парното от 1 ноември.

Националният омбудсман Гиньо Ганев:
Абсурдно е правата и достойнството на гражданите да зависят от абонатни станции и вертикални щрангове на една топлофикация, както и да се нарича тя. Проектозаконите за етажната собственост и за енергийната ефективност, които задължават живеещите в блокове да се сдружават и да плащат обща сметка за парно, а след това да уреждат неплатените задължения помежду си, не бива да се приемат от Народното събрание. Ако бъдат гласувани, те ще позволят спирането на топлоподаването и за добросъвестни платци.

Заместник-министърът на икономиката и енергетиката Валентин Иванов:
Не може хора, които са редовни платци на топлоенергия, да носят отговорността за тези, които не са си платили. Въвеждане на обща сметка за една абонатна станция и вменяването на колективна отговорност е нарушение на гражданските права.
Държавата би трябвало да се ангажира да отпусне безлихвен заем и средствата от него да минат към гражданите, които не са си платили сметките, като тези суми се преведат за саниране на сметките към Топлофикация-София.

Facebook logo
Бъдете с нас и във