Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ПАРНОТО ПОСКЪПВА ДО 35 НА СТО

След поредица от публични дискусии и масови протести новите цени на парното вече са факт. На закрито заседание на 25 октомври Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) най-накрая взе окончателно решение. Утвърдените тарифи са малко по-ниски от обявените преди две седмици, като намалението е за сметка на печалбата на топлофикационните дружества. Сега тя на практика е над три пъти по-ниска от нормата на възвръщаемост на електроразпределителните компании, фиксирана на 18 на сто. С най-висока разрешена печалба е варненската топлофикация, за която регулаторът определи норма на възвръщаемост от 6.84 на сто, а най-ниска е за софийското дружество - 3.46 процента.
Затова пък сметките на абонатите на Топлофикация София ще поскъпнат от 1 ноември 2005-а само с 23 вместо с предвидените 25 процента. За всеки отчетен топлинен мегаватчас софиянци ще плащат по 46.54 лв. без ДДС, а не предварително обявените 49.36 лева. През новия отоплителен сезон реалното увеличение в Пловдив ще е 35% (т.е. 50.98 лв. вместо планираните 56.17 лева). Обединилите се в юридическо дружество абонати в София ще плащат с 2.32 лв. по-малко от индивидуалните потребители - за тях всеки топлинен мегаватчас ще се калкулира по 44.22 лв. без ДДС. Новата тарифа за топлинните асоциации в Града под тепетата е 47.90 лв./МВт.
Във Варна поскъпването ще е с 25 на сто, а в Бургас - с 26 на сто. Най-евтино ще е парното в Русе, където одобрената цена от 34.30 лв./МВт без ДДС е само с 2 лева по-ниска от предварително обявените 36.31 лева. Най-скъпо ще плащат абонатите в Казанлък - 81.50 лв./МВт без ДДС, както и жителите на старопрестолния град, на които топлинният мегаватчас вече ще струва по 72.06 лева.
Запазва се цената за целогодишната такса мощност на всички дружества, която остава 5 стотинки за кубичен метър. Това впрочем е т. нар. такса въздух, която отчита кубатурата на отопляваното жилище. Отделно е цената за мощност на консумираната топлоенергия, която също е годишна и се плаща за инсталираната при абоната топлинна мощност. При повечето от компаниите тя се запазва на нивата от миналия отоплителен сезон или се вдига незначително.
Енергийният регулатор има готовност да преразгледа отново цените на топлофикационните дружества, ако през януари се наложи нова сериозна промяна в цените на природния газ, коментира председателят на ДКЕВР проф. Константин Шушулов. При двете публични обсъждания през октомври шефовете на топлофикациите бяха категорични, че предлаганите от комисията цени са на границата и дори под себестойността на произвежданата електроенергия, а орязаните инвестиционни и ремонтни разходи застрашават сигурността на топлоснабдяването.

Facebook logo
Бъдете с нас и във