Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ПАРНОТО ОЩЕ ГРЕЕ ВЪПРЕКИ ШУШУЛОВ И 200 МИЛИОНА ДЪЛГ

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще може да коригира цените на топлинната енергия едновременно с изменението на цените на входа на газопреносната мрежа, определи кабинетът. Ако това се спазва стриктно, на всеки три месеца парното ще трябва да е с нови цени. Според правителствената пресслужба обаче корекции могат да се правят при наличието на значително поскъпване на природния газ, което може да доведе до влошаване на финансовото състояние на енергийните дружества или нарушаване на сигурността на снабдяване на потребителите. Логично е тарифите да се променят и когато е налице рязко намаляване на цената на природния газ, въпреки че подобна стъпка не е регламентирана. Не се коментира и какво ще е поведението на ДКЕВР при плавни промени в цените на синьото гориво - тогава най-вероятно ще бъде прилаган едногодишен регулаторен период, както е и в момента.
През последните две години големите потребители (основно топлофикациите) нееднократно обясняваха, че цените им трябва да се променят заедно с тези на природния газ, за да не бъдат ощетявани. Само че регулаторната комисия узря за идеята едва тази есен, когато от Булгаргаз поискаха повишение от над 30 на сто. През септември ДКЕВР разреши поскъпването да е 24 на сто, като същевременно предложи и промени в Наредбата за регулиране на цените на топлинната енергия.
С промените се въвежда и възможността комисията да коригира и цените на тока, произвеждан от когенерационните мощности на топлофикациите, който задължително се изкупува на преференциални цени, и то предимно от Националната електрическа компания. Така скъпият когенерационен ток, който е част от микса на електроенергията на НЕК, ще вдигне тарифите на свободния пазар и най-потърпевши ще са големите индустриалните предприятия, купуващи директно от електрокомпанията.
Засега не е ясно как ще бъде измервана тримесечната консумация на по-скъпата топлоенергия, тъй като според Закона за енергетиката индивидуалните уреди за отчитане на потреблението се засичат преди и след края на отоплителния сезон. Най-вероятно кабинетът ще предложи промени и в този закон и отчитането на уредите ще може да става при всяка промяна на цените. Това на свой ред ще увеличи работата на топлинните счетоводители и ще повиши тарифите им.
На 27 ноември от Топлофикация - София съобщиха, че за допуснати нарушения са наложени финансови санкции на четири фирми за дялово разпределение - Термо Комплект, Иста България, Техем Сървисис и Нелбо Инженеринг. Още не е уточнено обаче как ще бъде решен въпросът с некоректните платци на парно. От дружеството се похвалиха, че все повече от длъжниците започват да си плащат сметките. Мерките, които предприехме през есента, бяха нови и непопулярни, но обърнахме тренда на събираемостта, който сега е 60%, каза изпълнителният директор на топлофикацията Петко Милевски. По думите му в момента редовно си плащат около 250 хил. абонати от общо 400 хиляди. Въпреки това вземанията на компанията надхвърлят 300 млн. лв., от които 218 млн. са от битови потребители.
Всички пари, събрани в касите на столичната топлофикация, отиват за заплащане на доставките на синьо гориво. Нейните дългове към Булгаргаз са 194 млн. лв. - 75 млн. лв. са текущи, а 119 млн. лв. са задълженията по разсрочения шестгодишен график.
Междувременно стана ясно, че Министерството на икономиката и енергетиката обмисля евентуалното вкарване на Топлофикация - София в структурата на Българския енергиен холдинг. Идеята е била дискутирана и с консултанта по сформирането на мегахолдинга Делойт България, но дали ще се реализира зависи и от развръзката на сагата с прехвърлянето на общинския дял от 58 на сто от столичното парно на държавата.

Големите потребители на природен газ да плащат разсрочено консумираните количества, е предложил Булгаргаз на големите работодателски организации. За тази цел дружеството ще вземе заем от компанията майка Български енергиен холдинг, с който да се разплаща за доставките на Газпром. Договорено е било също газовият монополист да разработи и да предложи на бизнеса механизъм за по-плавно поемане от индустрията и гражданите на тежестта от очакваното повишение на цената на синьото гориво от 1 януари 2009 година.
Прогнозите на Булгаргаз са през следващото тримесечие горивото да поскъпне с близо 25 на сто, въпреки че напоследък цените на петрола рязко паднаха. В договора за доставки с Газпром тарифите се определят на основата на цената на микс от петролни продукти през последните девет месеца, като средните нива са от 100-147 долара за барел. Върху ценовата формула влияе и валутният курс лев/долар, но само за последния месец, когато на практика зелените пари поскъпнаха. Ето защо сегашното поевтиняване на нефта ще се усети в цените на газа у нас чак от 1 април 2009 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във