Банкеръ Daily

Инж. Кремен Георгиев – председател на Асоциацията на топлофикационните дружества:

Парното няма да скочи, ако върнат компенсациите за газ

До 1-ви януари догодина ще ползваме фиксираните цени за отопление, тъй като те не могат да бъдат променени.

Това стана ясно от думите на Инж. Кремен Георгиев – председател на Асоциацията на топлофикационните дружества. Той обясни в интервю за БНТ как точно става ценообразуването. Всяка година топлофикациите подават заявление с така нареченото искане за цени към 1 юли. Регулаторният период, в който те са в сила, продължава от 1 юли до 30 юни следващата година.

В този период в нормативната уредба е предвидена само една възможна промяна на цените. Тя се прави по преценка на КЕВР - т.е. Комисията трябва да се самосезира, ако параметрите, заложени в първоначалните цени, които са прогнозни, не се изпълнят.

Георгиев обясни, че топлофикациите заложили, че цената на газа ще е 120 лева за мегават час от 1 юли, но тя вече е 300 лева, а предстои и отоплителен сезон, който по принцип вдига цените заради по-високото търсене на газ.

„Ясно е, че тези параметри са се променили“ – подчерта Георгиев и допълни, че оттук нататък КЕВР трябва да се самосезира и както е разписано в правомощията й да актуализира цените по служебен път от 1-ви януари.

На въпрос от какво увеличение на цената ще се нуждаят топлофикационните дружества, за да бъдат рентабилни, Георгиев отговори, че повишението на цените на топлинната енергия не е единственият вариант за оцеляването им.

Той припомни, че от декември до май тази година за топлофикационните дружества функционирала система за компенсация за високата цена на природния газ. Така било и за тока, но за тока продължава да действа и сега, а за газа компенсациите били спрени през май.

„Така че, ако се възобнови тази система за подпомагане, може дори да не се стига до промяна на цените за абонатите. Или промяната да бъде несъществена“ – обясни Георгиев.

Той обаче уточни, че за да се случи това, трябва да има работещ парламент и редовно правителство.

По отношение на другия начин за акумулиране на приходи от топлофикациите, а именно чрез производството на електроенергия, Георгиев обясни:

„Всички топлофикации, които имат съоръжения за производство на електроенергия, произвеждат, колкото се може повече. Но тези съоръжения имат определен капацитет, който не може да се надхвърля. Големият въпрос е в какво съотношение произвеждат топлинна и електрическа енергия. Защото производството само на топлинна енергия – при тези цени на газа – означава следното: Влагат се 300 лева за газ за мегават час в едно производство на топлинна енергия и ако се произвежда само такава енергия и при едно КПД – 90%, автоматично един мегават час топлинна енергия трябва да бъде по-скъп от 300 лева.

По отношение съдбата на Столичната топлофикация Георгиев посочи, че при нея съотношението между  производството на топлинна и електрическа енергия е много лошо – там трябва да произведат много повече топлинна енергия, отколкото произвеждат електрическа. Проблемът е, че те произвеждат чисто топлинна енергия  с водогрейни котли, което е губеща технология. За разлика от Топлофикация София в останалите дружества съотношението е едно към едно, като цените на тока са преференциални

Facebook logo
Бъдете с нас и във