Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ПАРНОТО НАЙ-СЕТНЕ ПОСКЪПНА

Парното ще поскъпне средно с 6%, с други 6.49% ще бъде увеличена преференциалната цена за изкупуване на произвеждания от топлофикациите ток, а стойността на таксата за разполагаемост на топлоснабдителните мощности ще бъде запазена, реши след публично обсъждане Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Така от 1 юли цената на топлинната енергия от Топлофикация-София ще е 50.04 лв. за мегаватчас, от Топлофикация-Пловдив - 54.77 лв., от Топлофикация-Варна - 52.66 лв., от Топлофикация-Бургас - 51.25 лв., а от Топлофикация- Плевен - 52.84 лева. Цените са без ДДС, като очакванията са те да действат през целия следващ отоплителен сезон - до април 2007-а.
Регулаторът утвърди малко по-ниски цени на парното от предложените от топлофикациите и сериозно оряза исканите от тях цени на произвеждания от ко-генерация ток. Дружествата обявиха, че с одобрената ниска изкупна цена на тока дори и да желаят, не могат да предложат по-евтина топлоенергия. Цената на електроенергията ви, независимо от поскъпването на горивата, е далеч над себестойността й, бе категоричен председателят на ДКЕВР проф. Константин Шушулов. По думите му електроразпределителните предприятия на практика субсидират топлофикациите. Шушулов отхвърли и обвиненията, че с норма на възвръщаемост от 6% топлофикационните дружества са дискриминирани в сравнение с ЕРП-ата, на които регулаторът дава норма на възвръщаемост от 16 на сто. За разлика от ЕРП-тата, каза шефът на ДКЕВР, топлофикациите нямат задължения да инвестират за намаляване на загубите, а освен това имали огромни несъбрани вземания. И вместо да си съберат дължимото от абонатите, го калкулират в исканията си за по-високи цени заедно с поскъпването на горивата.
Бурни спорове се разгоряха и около въпроса да има или не такса мощност. При отпадането й сметките на хората, ползващи централизираното топлоснабдяване, ще нараснат с 15 до 25 на сто, заяви Митко Угринов, изпълнителен директор на пловдивската топлофикация. Според проф. Шушулов обаче премахването на постоянните месечни разходи за абонатите ще натовари сметките им само с около 6-7 процента. Предложено бе също хората да могат да избират дали да плащат по еднокомпонентна или по двукомпонентна тарифа, като решението се взема на събрание на етажната собственост, а не да им се налага законово.
Междувременно със 118 гласа за, 23 против и 11 въздържал се депутатите приеха на първо четене законопроекта за промени в енергийния закон, пропускайки да отбележат, че обещаното от икономическото министерство премахване на такса мощност изобщо не фигурира в него.
При подготовката на текстовете между първо и второ четене ще решим и този въпрос, успокои колегата си председателят на парламентарната Комисия по енергетика Рамадан Аталай. Според него в комисията имало достатъчно предложения за решаване на проблема с такса мощност и все някое от тях може да бъде прието преди окончателното гласуване в пленарната зала.

Facebook logo
Бъдете с нас и във