Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Парното и топлата вода няма да поскъпват до юни

"Планираното увеличение на цената на природния газ е в размер под 5 на сто, което не дава нормативно основание за повишаване на цените на топлинната енергия през следващото тримесечие и те остават непроменени". Това заяви след днешното открито заседание на Комисията председателят на КЕВР Иван Иванов в отговор на въпроси на журналисти.

По време на заседанието държавният доставчик “Булгаргаз“ заплаши Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) със съд. Компанията изрази остро несъгласие с решението на КЕВР за цената на газа от 1 април.  

В началото на март от "Булгаргаз" поискаха повишение на цената на газа през второто тримесечие с 4.85% до 369.99 лева за 1000 куб. метра. Според доклад на работна група в КЕВР енергийният регулатор не се съобразява с това искане.

Закритото заседание на регулатора, на което ще бъде обявена окончателно цената на газа за второто тримесечие, ще се проведе на 30 март.

Очакванията са газът да поскъпне с 2.6 на сто, а това увеличение няма да се отрази върху цената на топлинната енергия или на електроенергията, произведена по комбиниран способ от топлофикациите, уверяват от енергийния регулатор.

Председателят на КЕВР коментира и очакваните искания на енергийните дружества за новия ценови период - от 1 юли. Дружествата трябва да внесат в Комисията своите заявления до 31 март, а Иванов беше категоричен, че няма да допусне необосновано повишение на цената на тока на регулирания пазар. "Признаваме само такива разходи, които са икономически обоснован", каза още Иванов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във