Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Парламентът заседава извънредно заради промените в Закона за енергетиката

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева свиква извънредно пленарно заседание на парламента от 13 часа.

В дневния ред има три точки.

Ще има второ гласуване на законопроект за изменение и допълнение на Закона за енергетиката. Документът е внесен за обсъждане от Валентин Николов, председател на комисията по енергетика на 31 март. Проектът е приет на първо гласуване на 3 април. Трябва да се регламентира начинът, по който ще се възстановяват надвзетите суми за газ и парно от абонатите и бизнеса на регулирания пазар.

"Булгаргаз" ще върне парите за авансово платения руски газ и на бизнеса, решиха членовете на Комисията по енергетика вчера при второто четене на промените в Закона за енергетиката. До 30 дни КЕВР трябва да преизчисли какви суми трябва да бъдат върнати на топлофикациите и на дистрибуторите на газ.

Пари обаче на домакинствата няма да бъдат връщани. Разликата от завишените цени ще бъде прихващана в бъдещите фактури месец за месец.

В ресорната комисия гласуваха да отпадне параграф 4 на предложените изменения в закона, който изключваше от връщането на сумите индустриалните потребители на свободния пазар, който действа от 1 януари 2020 година. От бизнеса са изчислили, че става въпрос за около 45 млн. лева. Възстановяването на тези суми се налага заради постигнатото споразумение между "Газпром" и "Булгаргаз" за намаляване с над 40% на цената на суровината от Русия със задна дата. Става въпрос за 150 млн. лв., които руската "Газпром Експорт" върна на българското дружество.

Депутатите ще направят второ гласуване на законопроект за изменение и допълнение на Закона за търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел . Вносители са Красимир Ципов и група народни представители (на 27 Февруари). Документът вече е приет на първо гласуване на 12 март.

Предстои  и второ гласуване на законопроект за изменение и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България с вносител Министерския съвет (на 3 февруари). Проектът вече е приет на първо гласуване на 4 март.

Facebook logo
Бъдете с нас и във