Банкеръ Daily

Теменужка Петкова:

Парламентът ще вземе решение за бъдещето на АЕЦ „Белене“

Каквото и решение се вземе за АЕЦ "Белене" то ще е на българския парламент. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в отговор на въпрос на депутата от БСП Васил Антонов за придвижения проект за изграждането на нова мощност на втората площадка на АЕЦ "Козлодуй" и намерението на нейно място да се инсталира поръчаното за "Белене" оборудване, което в момента се съхранява там.

В отговор енергийният министър припомни, че след решението на Народното събрание от 2018 г. за изграждане на АЕЦ "Белене", през 2019 г. са настъпили нови факти и обстоятелства, свързани с изграждането на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй". След като е изготвен доклад, показал, че няма техническа пречка наличното оборудване на централата да се използва за изграждането на 7-ми блок на "Козлодуй". В момента работна група изготвя правен и финансово-икономически анализ, за да се види какво би могло да бъде структурирането на един такъв проект, но след като бъде готов този анализ, окончателното решение по въпроса ще бъде взето от парламента.

Петкова посочи, че в проекта на енергийната стратегия, както и в Интегрирания план "Климат и енергетика", изработен от няколко ведомства, е записано, че в следващите години България се нуждае от базова ядрена мощност от 2 хил. мегавата.

Коронавирусът забави договора за интерконектора с Гърция. Проектът приключва до края на годината, наблюдава се съживяване на икономиката и търсене на природен газ. Това заяви по-рано днес пред БНТ министърът.

"Не бих казала, че това е завой в политиката, но настъпиха обстоятелства, на които трябва да се реагира максимално бързо. Затова тръгнахме да анализираме този вариант и се прави анализ на финансовия и икономическия ефект от такъв вариант, след като се направи анализ на европейското законодателство", обясни Петкова. "Анализът ще е готов до юни, дали ще е нов парламентът не е най-същественото, тъй като България има необходимост от нова ядрена мощност", допълни тя.

Ресорният министър коментира и критиките на президента Румен Радев за "Балкански поток" и думите му, че "в него са заровени 3 млрд. лева".

"Балкански поток" е изграден на базата на европейското законодателство, при спазване на европейските изисквания и директивата, свързана с природния газ", увери Теменужка Петкова. Според нея, негативното отношение към работата на правителството и отричането на всичко, което е направено, дори от политическите опоненти, е грешно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във