Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Парламентът ще обсъжда на второ четене промените в Закона за ДДС

Народното събрание ще има пленарно заседание от 9 часа. В проекта за седмичната програма, който предстои да бъде гласуван, има седем точки.

Ще има второ гласуване на законопроект за изменение на Закона за данък върху добавената стойност. Вносители са Красимир Ципов и група народни представители (на 15 май). Документът беше приет на първо гласуване на 22 май.

В отсъствието на финансовия министър Владислав Горанов и председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова, депутатите одобриха на първо четене свалянето на ДДС за ресторантите, кетъринга и доставката на книги до 9 процента. Промените в Закона за ДДС, предложени от депутати от ГЕРБ след като премиерът Бойко Борисов го обеща на ресторантьорите, бяха приети със 107 гласа "за", един "против“, а 68 се въздържаха.

Тогава депутатите приеха и предложението за държавно финансиране на ваучери за почивка, които ще се раздават на служителите "на първа линия", които участват в борбата с Covid-19. Условието обаче е те да почиват само на държавните бази.

Предстои второ гласуване и на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за Министерството на вътрешните работи. Той е внесен от Министерския съвет, на 18 септември миналата година. Приет бе на първо гласуване на 29 ноември.

В пленарна зала за първо гласуване влиза и законопроект за допълнение на Закона за Българския Червен кръст, внесен от Александър Ненков и Искрен Веселинов на 9 март.

Депутатите ще обсъдят отчет за дейността на Съвета за електронни медии за периода 1 януари – 31 декември 2019 година. Вносител е Съветът за електронни медии (на 31 март).

В дневния ред е включен и отчет за дейността на Българската телеграфна агенция за 2019 г. , който е внесен от генералния директор на Българската телеграфна агенция (на 13 май).

Народното събрание ще разгледа и годишния отчет на Комисията за защита на личните данни за дейността й през 2019 г. Вносител е Комисията за защита на личните данни (на 31 март).

За петък е предвиден парламентарен контрол от 9 ч., включващ две точки. По една ще има разисквания по питане от народните представители доц. д-р Георги Йорданов, проф. д-р Георги Михайлов, д-р Илиян Тимчев, д-р Десислав Тасков, д-р Валентина Найденова, д-р Иван Ибришимов и Анна Славова към министъра на здравеопазването относно стратегия за подобряване на условията на труд и за финансова компенсация за българските медици. След това ще има отговори на въпроси и питания от народни представители към министрите от правителството.

Facebook logo
Бъдете с нас и във