Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Парламентът ще има последната дума по Плана за възстановяване

Народното събрание ще има последната дума по Национален план за възстановяване и устойчивост преди да бъде изпратен в Брюксел. Това става ясно от официалната позиция на Министерския съвет от 28 април. В нея е посочено, че правителството в оставка е одобрило Плана за възстановяване, но възлага на вицепремиера Томислав Дончев да внесе плана за окончателното му приемане от парламента.

Деликатният момент е дали животът на 45-ия парламент ще е достатъчно дълъг, за да се стигне до това гласуване.

От "Дондуков 1" уточняват, че чрез Плана за възстановяване и устойчивост, България ще получи достъп до над 12 млрд. лева безвъзмездна подкрепа, която да послужи за икономическото и социално възстановяване от кризата, породена от COVID-19 пандемията.

"Определени са 36 реформи и 48 инвестиции, които да възстановят и развият потенциала за растеж на икономиката, което да позволи в дългосрочен план постигането на стратегическата цел за конвергенция на икономиката и доходите до средноевропейските. Същевременно, Планът полага основите за зелена и цифрова трансформация на икономиката в контекста на амбициозните цели на Зелената сделка. Зеленият преход заема водещо място в Плана, като концентрира 40.2% от общите предвидени разходи. Дигитализацията формира 32% от планираните разходи", поясняват от правителствената пресслужба. 

В съобщението се подчертава също така, че с оглед на времевия хоризонт за изпълнение на Механизма за възстановяване и устойчивост, от особена важност е планираните инвестиции да бъдат реализирани възможно най-бързо. В тази връзка, 70% от ресурса следва да бъде ангажиран през 2021 и 2022 г., а останалите 30% - през последната 2023 година.

По време на правителственото заседание стана ясно, че по плана започва процедура по предварителна проверка от страна на Европейската комисия. Въпросната процедура може да продължи около 2-3 седмици и след нея се отваря пътят планът да бъде внесен официално в ЕК. 

"От тук нататък сме в състояние да стартираме процедурата, която Европейската комисия е препоръчала т.нар. предварителна проверка. Тя ще удостовери дали Планът съответства на единадесетте критерия, които са заложени в регламента. Когато тази проверка приключи, Планът ще бъде готов и ще предстои да бъде одобрен от Европейската комисия", уточни Томислав Дончев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във