Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ПАРЛАМЕНТЪТ СЕ ЗАКАНИ ДА ЗАБРАНИ КОНЦЕСИИТЕ НА ВиК

За да се изплати кредитът от ЕБВР, теглен от концесионера Софийска вода, през следващите години гражданите на София ще трябва да плащат водата, която ползват, по 3 лв. за куб. метър. Това стана ясно на проведеното на 15 юни заседание на парламентарната Комисия за борба с корупцията. То бе предизвикано от сигнал за неизпълнение на концесионния договор от страна на Софийска вода АД.
В сигнала се настоява за прекратяване на неизгодния договор със Софийска вода и се обяснява, че още при подаването на офертата са заложени нереални данни. Например в момента към София се подават 246 млн куб. м вода, докато в офертата са били заложени само 146 млн. куб. метра. Необяснимо е и как Софийска вода, въпреки че е монополист на пазара в столицата, отчита само загуби: съответно 8.040 млн. лв за 2002 г. и 11.6 млн. лв за 2003-а. Според Петко Петков, бивш изпълнителен директор на столичното ВиК, Софийска вода е било най-печелившето предприятие в сектора, и то при най-ниската цена на водата у нас. Дружеството само е можело да си осигури необходимите инвестиции и изобщо не е имало нужда от тази концесия, твърди Петков.
Другите аргументи против концесията са неизпълнението на показателите, заложени в подписания договор. Те бяха изнесени в мониторинговия доклад на фирмата Омонит. Общите загуби на вода, които към момента на парафиране на доклада са били 62.2%, до момента са намалени само с 2%, а в договора се изисква до 2006 г. да бъдат редуцирани с 32 на сто. В повечето европейски страни, ако загубата на вода е 17%, положението се смята за критично.
Освен това концесионерът отказва постигане на договорените нива на обслужване в рамките на инвестиционната програма, като не залага или се отказва от изпълнението на редица проекти. Така например не се предвижда изграждане на канализация за следващите 20 години за над 40 селища на територията на общината. Няма и достоверни данни за определяне на съотношението между физически и търговски загуби на вода, което е задължително условие за вземане на правилни инвестиционни решения.
Въпреки сериозните неизпълнения на договорните изисквания по концесията Софийска вода АД е много стриктно в изплащането на консултантските хонорари на персонала, нает от фирмите майки. Според договора за технически услуги например изпълнителният директор на Софийска вода АД получава по 68 000 лв. месечно, а останалите директори - по 52 800 лева. Като инвестиции в софийското дружество се отчитат не само тези суми, но и всички разходи по настаняването и пребиваването на чуждестранните консултанти и техните семейства в България. На всичко отгоре консултантските възнаграждения се калкулират в сметките за вода, плащани от софиянци.
От общината обаче контрират, че договорът е добър и е направен по английското право - най-консервативното и неподдаващо се на политическо влияние. Цялата документация по концесията е в обем от 3000 страници. Общинските съветници не приемат варианта прекратяване на договора за Софийска вода, защото това било неизгодно. Стремежът е предоговаряне при по-добри условия. Създадена е вече и Комисия за целта начело със заместник-кмета Минчо Герджиков. До момента обаче никой не е направил и представил точни изчисления, нито е изяснено какво трябва да се предоговори, за да се направи концесията изгодна.
Парламентарната комисия за борба с корупцията прие решение за законодателна инициатива за промяна в Закона за концесиите, в това число за забрана за концесионирането на водата в цялата страна.

Facebook logo
Бъдете с нас и във