Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Парламентът разписа 110 млн. евро заем за газовата връзка с Гърция

Премиерът Бойко Борисов и бившият му гръцки колега Алексис Ципрас положиха подписи на тръбата при първата копка на интерконектора

Парламентът ратифицира гаранционното споразумение с Европейската инвестиционна банка /ЕИБ/ във връзка с договора за финансиране между ЕИБ и "Български енергиен холдинг" ЕАД за финансиране на проект "Междусистемна газова връзка Гърция - България".

Ратифицирането на гаранционното споразумение е предварително условие за усвояване на средствата от заема от ЕИБ в размер на 109,9 млн. евро. Срокът за усвояване е три години, седем години е гратисният период по отношение на главницата и срокът за погасяване на кредита е 25 години. По отношение на лихвата - лихвеният процент се определя за всеки транш преди усвояването му като може да е плаващ или фиксиран. Предоставянето на държавна гаранция в размер до валутната равностойност на 215 млн. лв. от държавния бюджет за 2019 година.

Очаква се газовата връзка Гърция-България да бъде готова до края на 2020 г.

В края на октомври проектната компания "Ай Си Джи Би" (ICGB) получи 41.46 млн. лв. от "Български Енергиен Холдинг" за строителството на газовата връзка. С паричната вноска бе увеличен капиталът на българо-гръцкото съвместно дружество. 

Тръбопроводът ще е с дължина 182 км между гръцкия град Комотини и Стара Загора. Той е проектиран за транспортирането на 3 млрд. куб. м природен газ годишно, като на един по-късен етап капацитетът му може да се увеличи до 5 млрд. куб. м и да се създаде възможност за обратен пренос от България към Гърция. Като начало идеята е по него да се транспортират 1 млрд. куб. м азербайджански природен газ годишно от находището "Шах Дениз". Правителството обаче обещава внос и на американски втечнен газ, както и от точки като Катар, Алжир, Израел и Египет. 

Изпълнител на дейностите по изграждането му е гръцката компания J&P AVAX. Доставчик на тръбите отново е гръцка фирма - Corinth Pipeworks Industry S.A., която спечели договора на стойност 58.3 млн. евро.

Еврокомисията утвърди схема за финансиране, според която акционерите на съвместното българо-гръцко дружество ICGB участват общо с 46 млн. евро, 45 млн. евро идват от Европейската енергийна програма за възстановяване, а Европейската инвестиционна банка предостави заем от 110 млн. евро на "Българския енергиен холдинг".

Общата стойност на проекта е почти 470 млн. лева. 

Интерконекторът се ползва и с подкрепа на Съединените щати. "За разлика от проекта „Турски поток“, който се стреми да превърне България в напълно транзитна страна, газовата връзка с Гърция и терминалът за втечнен газ обещават да направят от България истински енергиен център и регионално средище за търговия с природен газ", заяви преди седмица посланикът на САЩ Херо Мустафа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във