Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Парламентът ратифицира СЕТА

Правителството предлага на Народното събрание да ратифицира Споразумението за стратегическо партньорство между Европейския съюз и Канада. Целта на документа от една страна е да разшири политическите връзки между ЕС и северноамериканската страна, особено в областта на външната политика и сигурността, а от друга - да съдейства за развитие на сътрудничеството в области извън търговските и икономически отношения.

Документът е подписан на 30 октомври 2016-а и се прилага временно от 1 април миналата година. Той влезе в сила на 21 септември, но се води активиран временно, докато приключи ратификацията му от националните парламенти на страните членки на общността.

Българите вече няма да се нуждаят от виза, за да посетят със самолет Канада и да останат там до 6 месеца с цел туризъм или бизнес. Конкретно предприемачите могат да се възползват и от други облаги, предоставяни от споразумението. С него се премахват 98% от търговските мита между ЕС и Канада - ограничения ще има само за някои селскостопански продукти, за които беше договорено запазване на квотния режим. Все пак Канада е един от най-големите износители на земеделска продукция в света. Резултатът е, че производителите на 190 защитени търговски марки ще могат да се ползват от закрила на канадския пазар и да се продават под собствените си имена. Сред тях обаче не са розовото масло и горнооряховският суджук, а те са  единствените защитени в ЕС български марки. Преходни периоди ще бъдат въведени за либерализацията на търговията с някои чувствителни индустриални, рибни и селскостопански стоки.

Споразумението предоставя и на предприятията от Евросъюза - независимо от техния мащаб, нови възможности за осъществяване на износ за Канада. То ще им позволи да правят икономии в годишен размер от 590 млн. евро - това е сумата, която се е плащала досега под формата на мита.

Северноамериканската страна е 12-ят по големина търговски партньор на общността с 60 млрд. евро годишен стоков оборот и 30 мрлд. в областта на услугите. Инвестициите й в ЕС пък се изчисляват на 120 млрд. евро.

Естествено, числата за сътрудничеството между България и Канада са много по-скромни. Двустранната търговия възлиза на 115.6 млн. щ.д. през миналата година, което е увеличение от 7.2% спрямо 2016-а. Износът ни обаче намалява, а вносът от Канада се увеличава.

Facebook logo
Бъдете с нас и във