Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Парламентът прие спорните промени в Закона за енергетиката

Народното събрание прие спорната разпоредба в промените в Закона за енергетиката. Тя дава право на КЕВР да контролира сделки за повече от 20% от активите на енергийни дружества, които е лицензирала.

Промяната няма да има действие със стара дата, но дали сделката за ЧЕЗ ще бъде контролирана от КЕВР, зависи от решението на Комисията, защото договорът е сключен, но по него все още няма плащане. Вчера се стигна до скандал между ГЕРБ и Обединени патриоти заради поправката, но днес ГЕРБ смени позицията си и застана зад искането на патриотите.

Депутатите решиха, че ще се изисква от собствениците на лицензианти в рамките на ежегодните отчети да декларират наличието за намерение за разделяне, отделяне, сливане, разпореждане с дялове и акции, представляващи повече от 20% от капитала или продажба на части или всички активи на енергийното дружество. А КЕВР ще разрешава действия по разпореждане с дялове и акции на търговски дружества, които са лицензирани за пренос на електроенергия, топлинна енергия и газ, "с оглед защита на националната сигурност и обществения ред".
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във