Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Парламентът прие окончателно премените в Закона за горивата

Депутатите приеха на второ четене промени в Закона за горивата. Промените бяха отлагани три пъти заради недоволство от страна на малките търговци в бранша.

Измененията бяха внесени в края на миналата година от министъра на икономиката Емил Караниколов. В опит да потуши напрежението сред малките търговци на горива, земеделските производители, строителните и минните компании, Караниколов предложи съществено облекчаване на одобрените режими за търговия, съхраняване и превозване на горива. Именно заради завишените изисквания за капитал и банкови гаранции, малките търговци на горива обявиха закона за лобистки в услуга на големите играчи. Този път недоволни от промените на министъра на икономиката са едрите петролни компании.

С наредбата се въвеждат специални изисквания за регистрация на търговците с нефт и нефтопродукти. Земеделците, които не извършват търговия с горива и нефтени продукти, отпадат от закона. С текстовете се допускат ведомствени бензиностанции. Разрешава се автомобили да зареждат машините в галериите. За строителите в определени категории се допускат мобилни обекти за зареждане, за които държавната администрация ще следи къде се намират.

Народните представители отхвърлиха предложението на социалистите малките търговци да разполагат с 10 000 бутилки в наличност.

Червеният депутат Румен Гечев изказа своето недоволство от приетите промени и изтъкна като парадокс, че ставаме единствената страна в света, която е публикувала закон, без да е издадена наредбата, а сега се правят промени в закона, пак преди да е приемането на наредбата. Гечев обясни че с приетите поправки остават неблагоприятните условия за бизнеса в страната, създава се монопол на големите производители, а част от бизнеса, която е похарчила пари, за да отговори на изискванията, се оказва, че се е охарчила напразно.

Мнозинството отхвърли и друго предложение на БСП - да се затегнат техническите изисквания за безопасност към пунктовете за пълнене на газови бутилки. Според левицата в този си вид законът позволявал пълненето да става навсякъде съвсем безконтролно.

Междувременно днес дребните търговци на горива организираха митинг пред сградата на парламента, за да подкрепят постигнатите в преговорите с правителството изменения в текстовете на закона.

"Това е нашата работа, с това си храним семействата, това ни е прехраната. Ако беше останал първият вариант, който приеха, ние трябваше да спрем да работим", посочи собственик на бензиностанция във Варна.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във