Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Парламентът парафира сделката за F-16

Народното събрание ратифицира договорите за покупката на осем изтребителя F-16 за сумата от 1.256 млрд. долара. Рамковото споразумение бе подкрепено от 124 депутати, 83 бяха "против", а "трима се въздържаха". 

Договорите са за боеприпаси в подкрепа на F-16, за 9 ракети, за свързани материали и услуги, както и за Съвместна тактическа радиосистема и свързана с нея поддръжка и оборудване. 

Очаквано ГЕРБ срещна единствено подкрепата на ДПС и ВМРО. 

Изтребителите следва да бъдат доставени до 2023 година, въпреки че първоначалните български изисквания бяха първите машини да пристигнат до две години след сключването на договора.

Сумата от почти 2.2 млрд. лв. ще бъде платена накуп, след като правителството не успя да склони Вашингтон за разсрочено плащане. Освен това се стига и до актуализация на държавния бюджет. Така ще се стигне до увеличение на дефицита по държавния бюджет с 1.829 млрд. лв. до 2.228 млрд. лева.

Наред с това чрез емитирането на дългови книжа финансовото министерство вече пое дълг в размер на 300 млн. лв. от вътрешния пазар. Друга част от сумата ще бъде взета от бюджета на военното ведомство. Става дума за 270 млн. лева, първоначално предвидени за бойни кораби.

В бъдеще правителството планира да купи още 8 изтребителя. Засега обаче няма обявен срок за нови преговори с Вашингтон.

В пленарната зала естествено прехвърчаха искри. Още в началото на дебата БСП настоя в парламента да дойде премиера Бойко Борисов. От "Воля" контрираха, че искат към разговора да се присъедини президента Румен Радев. И Борисов, и Радев обаче не са в столицата - премиерът се намира във Варна, а президентът е в Рожен.

С F-16 решаваме бъдещето на Българската армия, нейната модернизация и препотвърждаваме нашата геополитическа ориентация", заяви председателят на Комисията по външна политика и депутат от ГЕРБ Джема Грозданова. "Българският народ обича своята армия. Нека да дадем повече сигурност и възможности на българския войник да защитава България", призова тя. 

БСП обвини, че самолетите са "на чертожната дъска", отново разкритикува големия харч, който отива за самолети, вместо за пенсии, и поиска отлагане на ратификацията. Предложението обаче беше отхвърлено.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ декларира категоричната подкрепа на партията за ратификацията на четирите договора. "Нашата позиция е строго последователна и в съответствие с евроатлантическата ориентация на ДПС. Ние от 30 години поддържаме евроатлантическата ориентация на страната. Националната сигурност, запазването на стабилността, мира и демокрацията са наш партиен приоритет и наша запазена марка. Когато става въпрос за националния суверенитет, стабилността на страната и региона, нямат значение политическите пристрастия. Нужни са отговорност и мъдро държавническо поведение", отбеляза от трибуната Карадайъ. 

От "Атака" бяха на другия полюс. Според Павел Шопов ако сме толкова важни съюзници на САЩ, следвало да ни предоставят изтребителите безплатно или на символична цена.

Дебатите по ратификацията на сделката за самолетите продължиха повече от три часа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във