Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Парламентът окончателно одобри "Държавната петролна компания"

Без дебати в пленарната зала Народното събрание одобри на второ четене да се създаде "Държавна петролна компания". 

По този начин парламентът окончателно даде зелена светлина за влизането на държавата на пазара на горива чрез създаването на 100 държавни бензиностанции, които ще са под контрола на новата "Държавна петролна компания", а тяхната цел ще е да предлагат горива с минимална надценка и така да регулират пазара.

Държавното дружество ще има и собствени данъчни складове. Неговият основен предмет на дейност ще е създаване, съхраняване, опазване, обновяване и продажба на държавни резерви и военновременните запаси от нефт и нефтопродукти по този закон.

Икономическият министър Емил Караниколов, който ще бъде и принципал на държавната компания е категоричен, че със 100 бензиностанции държавата няма да е основен играч, но на тези бензиностанции хората ще могат да виждат една реално получена стойност на горивата. Според него държавата не опитва да измести голям играч.

"Идеята на тези бензиностанции не е само да формират цена на гориво. Идеята е много по-мащабна от това, което си говорим. Целта ни е да изградим инфраструктура. Целта ни е през тези бензиностанции да формираме една реална цена, а не когато стане такъв дисбаланс между цените и ни задават въпроси защо цената на горивата в България не пада, ние трябва да питаме всички и да чакаме 20 дни да получим отговор", обясни Караниколов в пленарната зала, когато законопроектът бе приет на първо четене.

Повечето експерти обаче опонират, че ролята на държавата на този пазар трябва да бъде сведена само до регулация. За пример се дават резултатите на други държавни структури, като БДЖ, пощите, топлофикациите и държавните ВиК дружества.

Първите оценки на икономисти са, че изграждането на тези бензиностанции ще струва около 500 млн. лева.

Засега правителството не е представило официални разчети. Емил Караниколов обаче уточни, че правителството има 4-месечен срок за предоставяне на цялостен разчет за това как ще функционира търговското дружество, което ще управлява бензиностанциите. Засега финансирането, необходимо за 100-те държавни бензиностанции не е обявено. Но плановете са да не бъдат използвани пари от държавния бюджет, а да бъде привлечен капитал - заеми или частни инвестиции.

Facebook logo
Бъдете с нас и във