Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Парламентът одобри приватизацията на три обособени части от ВМЗ-Сопот

Народното събрание одобри предложението на Министерския съвет за приватизация на три обособени части от имуществото на "Вазовски машиностроителни заводи" ЕАД-Сопот. За сделката гласуваха 73 депутати, трима бяха "против", а 15 се въздържаха. Според вносителя това се прави поради отпаднала необходимост от тях за производствената и търговската дейност на дружеството.

Преди месец правителството предложи на Народното събрание да вземе решение за продажба на тези активи. "Те са неоперативни активи, нямат пряко отношение и не са необходими за реализиране на производствената и търговска дейност на дружеството, не се използват, рушат се и изискват допълнителни разходи за поддръжка", е посочено в мотивите на министрите. След решението на Народното събрание процедурата за продажба на имотите ще бъде реализирана от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол по реда на Закона за приватизация и следприватизационен контрол.

Единият от имотите е земеделска земя от 6.852 дка в село Калояново, Пловдивско, като към нея има осем сгради с обща площ близо 2000 кв. метра. Той се използва като производствен и складов обект. За продан се подготвя и хижа "Чивира" в село Старосел. Към нея има столова и едноетажна сграда с разгъната застроена площ от 1215 кв. метра. Ще се търси купувач и за незавършен триетажен хотел с площ 556 кв. метра.

Тези три обекта нямат никакво отношение към производствената дейност на военния завод. Предложението за продажба е направено от мениджърите на предприятието и синдикатите.

"Вазовски машиностроителни заводи" ЕАД е най-голямото предприятие от военнопромишления комплекс в България. То е в списъка на дружествата, забранени за приватизация. За да се пристъпи към цялостна или частична продажба на ВМЗ е необходима санкция от Народното събрание. След неговото решение Агенцията за приватизация ще търси купувач на тези обособени части.

Facebook logo
Бъдете с нас и във