Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Парламентът одобри дневна винетка

Депутатите приеха на първо четене въвеждането на тримесечна и дневна винетка за всички пътни превозни средства. Предложението бе подкрепено от 132 народни представители, петима бяха против, а един депутат се въздържа.

Досега такива стикери имаше само за товарните автомобили и автобусите, а за леките коли те са седмични, месечни и годишни. Законопроектът бе внесен от народни представители от парламентарните групи на Реформаторския блок и на Патриотичния фронт. 

Въвежда се и срок на валидност на винетния стикер, в това число и на годишния, от момента на купуването му. Сега годишната винетка важи до 31 януари на следващата година, независимо кога е купена.

Депутатите приеха и предложението на народните представители Александър Ненков и Станислав Иванов от ГЕРБ за въвеждането на компенсаторна такса. Тя ще се заплаща, когато се установи, че водач на превозно средство е използвал републиканските пътищата без да е заплатил законово установените такси за ползване на пътната мрежа. Наскоро Лиляна Павлова обяви, че тази глоба е нужна, заради гастарбайтерите, които преминават през страната на път за Турция.

Цената на винетките ще остане без промяна следващата година. Годината ще е преходна, докато се разработи тол системата и електронната винетка. Тази година се очаква приходите от продажба на винетки да достигнат 300 млн. лева, което е със 100 млн. лв. увеличение. Освен цената, има и увеличение на броя на продадените винетни стикери.

Facebook logo
Бъдете с нас и във