Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Парламентът извади ТЕЦ "Варна" на Доган от търговете за студен резерв

Депутатите приеха промените за студения резерв. Те бяха заложени в преходни и заключителни разпоредби на Закона за местното самоуправление и местната администрация, с които се измени Законът за енергетиката. "За" предложението гласуваха 105 народни представители, "против" - 12, без "въздържали се".

Законодателната инициатива идва след като управляващите решиха студен резерв да се ползва само от държавната ТЕЦ „Марица Изток II“.

ДПС прогнозира оставка на енергийния министър Теменужка Петкова. "Имам чувството, че следващият министър, който ще си замине от правителството, ще бъде Теменужка Петкова", каза депутатът от ДПС Рамадан Аталай по време на дебата за студения резерв.

Рамадан Аталай заяви, че в момента се прави опит за преразпределение на бизнес.

"Това не е загриженост към енергетиката. В момента се опитваме да се самоубедим, че имаме един преходен период до 2021 г., когато да почнем търговията с капацатитет, за да отпадне студения резерв. От 31 юли до другия 3 юли нашата енергийна система ще виси във въздуха поради липса на сигурност", каза още депутатът от ДПС.

В сряда премиерът Бойко Борисов разпореди на енергийния министър Теменужка Петкова да разясни в Народното събрание, че студен резерв ще се ползва само от държавната ТЕЦ "Марица Изток II". 

Пред депутатите министърът на енергетиката посочи, че в момента се водят преговори с Европейската комисия за въвеждане на Механизъм за капацитет. Едно от изискванията на механизма е изцяло да бъде премахнат студеният резерв. Докато тече преходният период студеният резерв ще се възлага въз основа на доклад на Електроенергийният системен оператор на ТЕЦ "Марица Изток II".

Петкова изтъкна, че така ще се гарантира електроенергийната сигурност на страната, тъй като държавната ТЕЦ  е централата с най-голямата разполагаема мощност. 

Ден по-рано Върховната касационна прокуратура се самосезира във връзка с публикация от посещението на лидера на "Да, България" Христо Иванов пред ТЕЦ "Варна". “Студеният резерв” на Доган е голямата кражба, която всички ние плащаме през сметките си за ток", коментира бившият правосъден министър.

Варненската централа бе закупена от фирма на бившия транспортен министър от кабинета "Орешарски" Данаил Папазов за близо 50 млн. евро от "ЧЕЗ Груп". На по-късен етап като мажоритарен съдружник в нея влезе почетният председател на ДПС Ахмед Доган.

Папазов твърдеше, че Ахмед Доган е платил около 1.4 млн. лв., за да придобие 70% дял във фирмата "Сигда", която е собственик на централата. Според бившия министър цената при сделката с почетния председател на ДПС била по-ниска, защото дружеството имало кредити и задължения.

Преди година най-голяма сума за подсигуряване на мощности получи ТЕЦ "Варна" - 26.5 млн. лева. Договорът за т.нар. студен резерв е до 31 юли 2020 г.  През 2018 г. ТЕЦ "Варна" получи 27,8 млн. лв. за предоставяне на студен резерв.

Facebook logo
Бъдете с нас и във