Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Парламентът избира новия председател на КПКОНПИ

От 9 часа ще има пленарно заседание на Народното събрание, става ясно от седмичната му програма. Разбира се, ако се събере необходимия кворум. 

В дневния ред на Парламента е избор на нов председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество  (КПКОНПИ). Процедурата по избор е съгласно правила, приети с решение на Народното събрание от 6 ноември. Кандидати за поста са настоящият главен прокурор Сотир Цацаров и депутата от ПГ на "Воля-Българските родолюбци" Симеон Найденов.

В седмичната проектопрограма на депутатите е и второто четене на промени в Гражданския процесуален с вносители: Данаил Кирилов и група народни представители, което стана на 28 февруари. Законопроектът вече е приет на първо гласуване на 29 март.

Предстои и първо гласуване на Законопроект за допълнение на Закона за собствеността, който е внесен от Милен Михов и група народни представители на 18 септември.

Народните представители ще гласуват и за прекратяване пълномощията на народен представител - своята оставка е подала народният представител Диана Саватева, а това е станало на 6 декември.

От 13.30 часа председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще присъства на Встъпителна конференция за общинския мандат 2019-2023 година. Събитието се организира от Националното сдружение на общините в Република България и ще се проведе на 11 декември в хотел "Маринела". В конференцията ще участват новоизбраните кметове и общински съветници в страната, които съвместно с представители на законодателната и изпълнителната власт ще разгледат приоритетите за съвместна работа през следващата година, както и дългосрочната визия за развитие на българските общини.

След обяд са насрочени заседания на няколко парламентарни комисии. 

Комисията по земеделието и храните ще разглежда Законопроект за маслодайната роза, внесен от Министерския съвет на 16 април 2019 г. (за второ гласуване).

В дневния ред на Комисията по правни въпроси е обсъждане за второ гласуване на законопроект за изменение и допълнение на Закона за обществените поръчки, който е внесен от Министерски съвет на 6 ноември 2019 г., като вече е приет на първо гласуване на 21 ноември.

В Комисията по икономическа политика и туризъм предстои представяне, обсъждане и гласуване на законопроект за изменение и допълнение на Закона за дейността на колективните инвестиционни схеми и на други предприятия за колективно инвестиране. Документът е внесен от Министерски съвет на 16 октомври. На днешното заседание ще има второ гласуване.

Facebook logo
Бъдете с нас и във