Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Парламентът гласува още 33 млн. евро за земеделските производители

Парламентът прие в едно заседание - на първо и второ четене промените в Закона за подпомагане на земеделските производители, внесени от Пламен Абровски от "Има такъв народ". Те са свързани с прилагането на специалната мярка за извънредно временно подпомагане от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони  в отговор на последиците от войната в Украйна.

Законопроектът бе подкрепен със 199 гласа, "против" не гласува никой от присъстващите народни представители, четирима бяха въздържали се. На второ четене "за" бяха 200 от народните представители, а двама - "въздържали се". Отново никой не беше против промените.

Мярката ще подкрепи както засегнатите от кризата земеделски производители, така и малките и средни предприятия. Подпомагането ще е под формата на еднократна сума, която ще се плати до 15 октомври 2023 г. въз основа на заявление за подпомагане, което трябва да бъде одобрено до 31 март 2023 година.

Земеделският стопанин може да кандидатства за до 15 хил. евро, а малките и средните предприятия - за до 100 хил. евро. В законопроекта е заложена Интегрираната система за администриране и контрол, за да се избегнат злоупотреби.

Facebook logo
Бъдете с нас и във