Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Парламентът единодушно подкрепи газовата връзка с Гърция за 470 млн. лева

Премиерът Борисов заедно с американския посланик Херо Мустафа и енергийния министър Теменужка Петкова при последната инспекция на строителството

Парламентът прие на първо и второ четене законопроекта за ратифициране на Междуправителственото споразумение между България и Гърция за газовата връзка между двете страни, което урежда финансовите, данъчните и правните параметри относно изграждането на газопровода.

За изграждането на газопровода с обща дължина приблизително 182 км, от които 151 км на българска територия, страната ни получава заем от ЕИБ в размер на 109,9 млн. евро. Срокът за усвояване е три години, седем години е гратисният период по отношение на главницата и срокът за погасяване на кредита е 25 години. По отношение на лихвата - лихвеният процент се определя за всеки транш преди усвояването му като може да е плаващ или фиксиран. Предоставянето на държавна гаранция в размер до валутната равностойност на 215 млн. лв. от държавния бюджет за 2019 година.

Общата стойност на проекта е почти 470 млн. лева. Според утвърдена от ЕК схема за финансиране акционерите на съвместното българо-гръцко дружество ICGB участват общо с 46 млн. евро, 45 млн. евро идват от Европейската енергийна програма за възстановяване, а Европейската инвестиционна банка предостави заем от 110 млн. евро на "Българския енергиен холдинг".

Тръбопроводът ще е с дължина 182 км между гръцкия град Комотини и Стара Загора. Той е проектиран за транспортирането на 3 млрд. куб. м природен газ годишно, като на един по-късен етап капацитетът му може да се увеличи до 5 млрд. куб. м и да се създаде възможност за обратен пренос от България към Гърция. Като начало идеята е по него да се транспортират 1 млрд. куб. м азербайджански природен газ годишно от находището "Шах Дениз". Правителството обаче обещава внос и на американски втечнен газ, както и от точки като Катар, Алжир, Израел и Египет. 

Изпълнител на дейностите по изграждането му е гръцката компания J&P AVAX. Доставчик на тръбите отново е гръцка фирма - Corinth Pipeworks Industry S.A., която спечели договора на стойност 58.3 млн. евро.

Интерконекторът се ползва и с подкрепа на Съединените щати. В началото на тази година стана ясно, че „Булгартрансгаз“ ЕАД ще придобие 20% от капитала на проектната компания „Газтрейд“ С.А., която изгражда терминала за втечнен природен газ край Александруполис. ТУчастието на българската страна в проекта за изграждане на терминал за втечнен природен газ в Северна Гърция е изцяло в съответствие с актуализираната енергийна стратегия на България. Това е съществена стъпка за реализиране на цялостната концепция за газов хъб „Балкан“, в основата на която е утвърждаването на прозрачен, ликвиден и надежден пазар на природен газ, посочват от "Дондуков 1".

Проектът за терминал за втечнен природен газ край Александруполис  се реализира изцяло в изпълнение на политиката и приоритетите за изграждане на единен взаимосвързан общоевропейски енергиен пазар. Той ще съдейства за подобряване сигурността на доставките и диверсификация на източниците на природен газ в региона. Синергията на този проект с изграждането на междусистемната връзка Гърция–България (IGB) ще доведе до повишаване достъпа на България и останалите страни в региона до втечнен природен газ. Компании от САЩ, Катар и др. се очаква да бъдат основните доставчици на газ до терминала в Александруполис. 

„Булгаргаз“ ЕАД ще участва в обвързващата фаза на процедурата по пазарен тест за резервиране на капацитет от терминала за втечнен природен газ до Александруполис, като резервира до 500 млн. куб. м. на година, но не по-малко от 300 млн. куб. м. на година, за период от 3 до 5 години. За използване на резервирания капацитет, „Булгаргаз“ ЕАД ще проведе преговори за реализиране на доставки на втечнен природен газ през интерконектора Гърция – България.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във