Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ПАРЛАМЕНТЪТ БЛАГОСЛОВИ АМЕРИКАНСКИТЕ БАЗИ

Без драматични дебати, със 150 гласа за Народното събрание ратифицира в петък (26 май) споразумението между България и САЩ за съвместно сътрудничество в областта на отбраната и съвместно ползване на военни бази в Ново село, Безмер и Граф Игнатиево. Против бяха двайсет депутати, а двама се въздържаха. Договорът беше подкрепен от 61 души от парламентарната група на левицата и присъстващите народни представители от НДСВ, ДПС, ОДС, ДСБ, БНС, както и от един независим. Всички присъстващи десет народни представители от Атака, седем независими и трима от Коалиция за България дадоха отрицателен вот. Двама леви депутати се въздържаха.
Парламентът прие и декларация, с която се одобряват действията на държавните институции по време на преговорите с Вашингтон. Разменените ноти между правителствата на България и САЩ се разглеждат като гаранция, че в съответствие с Основополагащия акт между НАТО и Русия от 27 май 1997 г. Съединените щати нямат никакво намерение, план и причина да разполагат ядрени оръжия на наша територия и не предвиждат в бъдеще такава нужда, се казва в декларацията.
Споразумението бе подписано на 28 април в София от американския държавен секретар Кондолиза Райс и българския външен министър Ивайло Калфин.

Facebook logo
Бъдете с нас и във