Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Паркинг вместо трамвайните линии в "Надежда"

На това място догодина ще има паркинг.

Въпреки че през годините имаше идеи за възстановяване на трамвайното трасе по ул. "Христо Силянов" и ул."Царевец" в ж.к. "Надежда", в крайна сметка Столичната община обяви търг за премахването на релсите. И за пореден път се потвърди мнението, че София се развива като град на колите, а не на хората. Защото идеята е на мястото на старата трамвайна линията да се обособи паркинг. Което пък автоматично подтиква хората да ползват личните си коли за превоз вместо обществения градски транспорт. После, разбира се, задръстванията стават още по-големи, а общината тръгва да търси европари, за да се справя с тях, като изгражда по-големи булеварди. Така порочният кръг се затваря.

Конкретният случай с трамвайното трасе в ж.к. "Надежда" заслужава внимание и с това, че за трансформирането му в паркинг и изграждане на съответното улично осветление бяха предвидени цели 2.5 млн. лева. Колосалната за начинанието сума очаквано предизвика огромен интерес и в конкурса се включиха цели 34 фирми. Важно е да се отбележи, че самата процедура бе разделена на 4 обособени позиции - за демонтаж и транспорт на релсите (1 950 000 лв.), за изграждане на улично осветление (312 000 лв.), за упражняване на строителен надзор (36 240 лв.) и за инвеститорски контрол (36 240 лв.). 

За най-съществената част - премахването на релсите, имаше общо 8 кандидати, но половината въобще не бяха допуснати до крайното класиране. Така на 31 октомври за победител, с оферта от 1 393 814 лв., бе определено "Кристал 2007" ЕООД на Евтим Славков. С изграждането на уличното осветление пък ще се заеме "Гелишев" ЕООД. Дружеството на Николай Гелишев се е справило с конкуренцията на "Сиском инженеринг" с оферта от 219 969 лева. За строителен надзор е избрано "ВМЛ Консулт" ЕООД, а инвеститорски контрол ще осъществява "Ивт Консулт" ЕООД. Последните две фирми ще получат съответно 15 200 лв. и 17 340 лева. Така общата сума за изпълнението на проекта възлиза на 1 646 325 лв., което е с 850 хил. по-малко от прогнозния бюджет. 

Според разчетите след извършването на ремонта ще бъдат осигурени 157 паркоместа, от които 7 броя, или 4.4% ще са за инвалиди.

Facebook logo
Бъдете с нас и във